Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A külügy elrendelte a nem létfontosságú diplomáciai személyzet kivonását Ukrajnából

A külügy elrendelte a nem létfontosságú diplomáciai személyzet kivonását Ukrajnából Románia

A külügyminisztérium „nyomatékosan javasolja” a román állampolgároknak, hogy az ukrajnai biztonsági helyzet alakulása miatt kerüljék az országba való utazást. A szaktárca ugyanakkor elrendelte a nem létfontosságú személyzet kivonását az ukrajnai diplomáciai képviseletről és a konzuli hivatalok egy részéből.

Hirdetés
Hirdetés

A minisztérium közleménye értelmében meghozták a szükséges intézkedéseket a diplomaták és követségi dolgozók családtagjainak „önkéntes alapon történő” hazaszállítására.

A külügyminisztérium „nyomatékosan javasolja” a román állampolgároknak, hogy a biztonsági helyzetre való tekintettel ne utazzanak a Krím-félszigetre és Ukrajna keleti részére, Donyeck és Luganszk térségébe, valamint Ukrajnának az Orosz Föderációval és Fehéroroszországgal határos területeire. A jelenleg Ukrajnában tartózkodó román állampolgároknak azt javasolják, hogy legyenek nagyon körültekintőek és tartsák be az ukrán hatóságok előírásait. A román külügy ukrajnai diplomáciai képviseletén és konzuli hivatalain keresztül készen áll konzuli védelmet és segítséget nyújtani az erre szorulóknak – teszik hozzá.

Az Ukrajna területén tartózkodóknak javasolják továbbá, hogy jelezzék tartózkodási helyük koordinátáit az e-consulat.ro platformon (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) vagy telefonon, a legközelebbi konzuli hivatalnál (Románia kijevi nagykövetsége – +380936252717, csernovici főkonzulátus – +380635669918; odesszai főkonzulátus – +380955412788; aknaszlatinai konzulátus – +380682140918).

A külügy konzuli osztályán külön telefonvonalat hoztak létre az ideiglenesen Ukrajnában tartózkodó és konzuli segítségre szoruló román állampolgárok számára (0040 -751.084.537).

A most kiadott, fokozott óvatosságra intő riasztás az utolsó előtti a román külügyminisztérium által alkalmazott skálán, csak egy szint van még e fölött, amelynek kiadásakor az ország azonnali elhagyására szólítanak fel.

A minisztérium közleményében emlékeztetnek, hogy Románia nem ismeri el a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városának Oroszország általi illegális annektálását, „ezek a nemzetközi jog szerint továbbra is Ukrajna szerves részeit képezik”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük