Felhívás!

A kormányfő szerint augusztus elejére várható a költségvetés-kiigazítás

A kormányfő szerint augusztus elejére várható a költségvetés-kiigazítás Románia

Augusztus elejére várható a költségvetés-kiigazítás – közölte csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Ciucă elmondta, a kormány vállalása értelmében 10%-kal kell csökkenteniük a javakra és szolgáltatásokra fordított költségeket minden egyes minisztériumnál.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a költségvetés-kiigazításkor biztosítani kell a Támogatás Romániának mentőcsomag programjainak gyakorlatba ültetését.

A kormány emelte idei GDP-várakozását

 A kormány makrogazdasági előrejelzési bizottsága 3,5 százalékra emelte előrejelzését a román gazdaság idei növekedésére.

A szakmai testület csütörtökön tette közzé a nyári jelentését, amelynek számításaira alapozza a kormány a hamarosan elfogadni tervezett költségvetés-kiigazítást.

A jelentés szerint az idénre 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak a tavasszal közölt 2,9 százalékos bővüléshez képest. A bizottság az idén 1372 milliárd lejre becsülte a GDP értékét. 2023-ra 3,7 százalékos, 2024-re pedig 4,7 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak.

A testület szerint Románia külkereskedelmi mérlegének hiánya az idén várhatóan 32,3 milliárd euró lesz az előző jelentésben becsült 27,7 milliárd euróhoz mérten, miután az első öt hónapban gyors ütemben nőtt az import és a külkereskedelmi mérleg deficitje.

Az év végére kétszámjegyű inflációra, 12,9 százalékos fogyasztói árindexre számítanak, ami meghaladja a tavasszal közölt 9,7 százalékot. Prognózisuk szerint a reálbérek 1,2 százalékkal fognak csökkenni az idén.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.