Felhívás!

Nyolc lej alá csökkent a benzin ára, a hónap eleje óta 7-8 százalékkal lett olcsóbb az üzemanyag

Nyolc lej alá csökkent a benzin ára, a hónap eleje óta 7-8 százalékkal lett olcsóbb az üzemanyag Gazdaság

Jelentős árcsökkenést tapasztalhattak mindazok, akik, az elmúlt időszakban tankolták meg autójukat. A piacvezető üzemanyag-forgalmazó csütörtökön a benzin és a gázolaj literenkénti árát is 13-15 banival csökkentette – számolt be a Digi24.

A hónap eleje óta 7-8%-kal lett olcsóbb az üzemanyag, ha beleszámítjuk az 50 banis árcsökkentést, amelynek felét a kormány, felét pedig a vállalatok állják.

Így a lakosság által a benzinért ténylegesen fizetett ár a kedvezmény alkalmazása után a Petrom töltőállomásokon literenként 8 lej alá csökkent, a gázolaj ára pedig 8 lej 50 bani körül van literenként. Hasonlóak az árak a MOL töltőállomásainál is.

Az Intelligens Energia Egyesület szerint a kutaknál tapasztalható olcsóbbodás a nyersolaj és a kőolajtermékek árának csökkenésének, valamint a lej-dollár árfolyam csökkenésének köszönhetőek. További fontos tényező a feldolgozási kapacitás növekedése, ami a régióban található nagy finomítók, például az OMV Bécs melletti finomítójának újraindításának köszönhető.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a múlt héten a Digi24-nek azt mondta, hogy az ukrajnai háború előtti szintnek megfelelő olajárak mellett elvárja, hogy “a benzinkutak tisztességesek legyenek a romániaiakkal szemben”.

“A hordónkénti ár csökkent, a benzin árának is csökkenie kellene. A következő napokban azt kellene látnunk, hogy jó irányba mozdul el mind a benzin, mind a gázolaj ára” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy “ez lenne a tisztességes, így kellene eljárniuk a nagy töltőállomás-hálózatoknak, tisztességesnek kellene lenniük a romániaiakkal”.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.