Felhívás!

A kormány újabb 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány újabb 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet Románia

A kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta a veszélyhelyzet további 30 nappal való meghosszabbítását Románia területén – jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök.

“Jóváhagytuk a veszélyhelyzet meghosszabbítását, semmi változás nincs, minden úgy marad, ahogy korábban bejelentettük” – mondta Cîţu a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta, a veszélyhelyzetet újabb harminc nappal meghosszabbító kormányhatározat nem vezet be újabb korlátozásokat vagy lazításokat, minden korábbi intézkedés érvényben marad.

Románia Tunéziának 425 ezer, Egyiptomnak 525 ezer, Albániának 150 ezer, Vietnámnak pedig 200 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz, az oltóanyag típusát a kormány nem pontosította. Néhány napja bejelentették, hogy Románia beszerzési áron elad Írországnak 700 ezer dózis Pfizer-vakcinát. Románia korábban 1,7 millió adag Pfizer-vakcinát adott el Dániának, az AstraZeneca oltóanyagából pedig félmillió dózist adományként adott át Moldovának, Ukrajnának és Szerbiának.

A járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló tisztségviselőtől azt akarták megtudni az újságírók, hogy milyen egészségügyi megfontolásból korlátozta a kormány 500-ra a tüntetéseken engedélyezett maximális létszámot, miközben a szabadtéri fesztiválokon vagy sporteseményeken augusztus elsejétől akár 75 ezer néző részvételét is engedélyezi.

Arafat elmagyarázta: a demonstrációkon lehetetlen betartatni a közegészségügyi előírásokat, ezért a tüntetők – akik legtöbbször éppen a korlátozások ellen tiltakoztak védőmaszk és az előírt távolság betartása nélkül – a nagy tömegben jelentős fertőzéskockázatot jelentenek egymás számára. Ezzel szemben a szabadtéri rendezvényekre és a stadionok lelátóira eleve csak védettséggel rendelkezők – beoltottak, frissen leteszteltek vagy a fertőzésből kigyógyultak – jutnak be, az egészségügyi előírások betartásáért pedig a rendezvényszervezők felelősséget vállalnak.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.