Felhívás!

A kormány megtámadja az alkotmánybíróságon a gyereknevelési pótlék emelését

A kormány megtámadja az alkotmánybíróságon a gyereknevelési pótlék emelését Románia

Az állami költségvetésben van pénz a nyugdíjak 40%-kal való emelésére szeptember elsejétől, azonban nincs pénz a gyermeknevelési pótlék megduplázására, tehát a kormány meg fogja támadni az alkotmánybíróságon a pótlék emelését augusztus elsejéig elhalasztó sürgősségi kormányrendelet elutasítását, jelentette ki Ludovic Orban ügyvivő kormányfő csütörtök este.

“Kénytelenek voltunk elfogadni a hatályba helyezés elhalasztását előíró sürgősségi kormányrendeletet. Augusztus elsejéig halasztottuk el a hatályba lépés határidejét, mivel akkor lehet költségvetés-kiigazítást eszközölni. Az állami büdzsétörvénybe, amelyet már azelőtt kihirdetett az államelnök, hogy a parlament által megszavazott, a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését előíró jogszabály hatályba lépett volna, nem volt belefoglalva az összeg az emelt értékű pótlékra. (…) Meg fogjuk támadni az alkotmánybíróságon a sürgősségi rendeletet elutasító jogszabályt, mert alkotmányba ütközik. (…) Amennyiben a tisztelt alkotmánybíróság úgy dönt, hogy mégsem sérti az alaptörvényt a jogszabály, és gyakorlatilag, megengedi, hogy fizessünk, akkor fizetni fogunk, ez van” – fejtette ki Ludovic Orban a România TV műsorában.

Ami a nyugdíjak növelését illeti, az ügyvivő kormányfő biztosított arról, hogy erre a célra elkülönítették a pénzt az állami büdzsében, és a megszabott időben emelik ezt a jövedelmet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások