Felhívás!

FRISSÍTVE: A kormány jóváhagyja a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbítását

FRISSÍTVE: A kormány jóváhagyja a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbítását Románia

A kormány az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) határozata alapján jóváhagyja a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbítását az ország egész területén, jelentette be a kabinet keddi ülésésnek elején Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban szerint a vészhelyzeti bizottság keddi ülésén egyhangúlag elfogadták a következő határozatot:

* 1. cikkely – Javasolt a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbítása az ország egész területén, 2020. június 17-étől kezdődően;

* 2. cikkely – A 2020. június 17-étől esedékes, a SARS-CoV-2 vírus által előidézett fertőzések megelőzéséhez és ellenőrzés alá tartásához szükséges intézkedéseket eme határozat csatolmánya részletezi;

* 3. cikkely – Jelen határozatot minden, a vészhelyzeteket menedzselő illetékes hatóságnak el kell küldeni, hogy azok vezetői rendeletekkel biztosítsák az alkalmazását.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a CNSU ülésén többek között arról is dönrés született, hogy engedélyezik a beltéri istentiszteletek, misék megtartását a templomokban.

További korlátozásokat oldanak fel

A kormány a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról döntött keddi ülésén, jelentette be Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

“A tegnapi 166 új eset után ma 250 új esetünk volt, illetve 10 halálesetünk egy nap alatt és az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 4500-at. Emiatt a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbítása mellett döntöttünk” – jelentette ki Tătaru a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Ennek ellenére további korlátozásokat oldanak fel, fűzte hozzá.

“Szintén a mai ülésen több korlátozás feloldásáról is döntöttünk az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) határozata alapján” – tette hozzá Tătaru.

A miniszter a bölcsődék, óvodák nyár idejére való megnyitását és az after-school típusú tevékenységek elindítását említette meg és elmondta, a fitnessztermek is újrakezdhetik tevékenységüket, természetesen a megfelelő óvintézkedések betartásával.

A bevásárlóközpontokban szintén fokozott kell legyen a figyelem, de a mozikat, étkezési részlegeket, játszóházakat még nem nyitják meg, hangsúlyozta.

Beltéri istentiszteleteket és miséket is a hívők közötti megfelelő fizikai távolságtartás betartásával lehet tartani, a maszkviselés pedig kötelező, mutatott rá a miniszter.

A szabadban végzett sportok esetében is kötelező a higiéniai szabályok és fizikai távolságtartás betartása.

“A magánjellegű beltéri események legtöbb 20 személy részvételével zajlódhatnak, a kültériek pedig legtöbb 50 személy részvételével” – szögezte még le Tătaru.

Hozzátette, a következő lazításokra július elseje után kerülhet sor, addig azonban szükség van az óvintézkedések és higiéniai szabályok betartására.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.