Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kormány ismét megpróbálkozik a medvék megszámlálásával

A kormány ismét megpróbálkozik a medvék megszámlálásával Románia

Tizenegymillió  euró értékű európai uniós finanszírozású projektben Romániában felmérik a barnamedve-állományt, amely Európában a legnagyobb – jelentették be szerdán Bukarestben.

Hirdetés
Hirdetés

Cristian Ghinea beruházási és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter egy szerdán közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a projekt három alappillérre épül. Egyrészt megtörténik a medveállomány genetikai felmérése külföldi szakemberek bevonásával, ami példátlan az olyan nagy medvepopuláció esetében, mint a romániai. Viszonylag nagy pontossággal megállapítják a medvepopuláció nagyságát, annak korosztály és ivar szerinti összetételét. A módszer abból áll, hogy előre meghatározott útszakaszokon genetikai mintát (ürüléket vagy szőrt) gyűjtenek, amelyekből el lehet kerülni a többször számlálás veszélyét.

A felmérés másik alappillére egy 60 hektáros menhely létesítése, ahova azokat a medvéket fogják áttelepíteni, amelyeket valamilyen okból – ideiglenesen vagy véglegesen – nem lehet visszaengedni a természetbe.

A projekt harmadik eleme ezer villanypásztor felszerelése mezőgazdasági területek és méhészetek köré. A projekt keretében mobil és fix villanypásztorokat is ki fognak próbálni.

Romániában az elmúlt években túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban betiltották a medvevadászatot. Azóta egyre több a medvetámadás, ezért a román kormány elfogadott múlt szerdán egy olyan sürgősségi rendeletet, amely végső esetben lehetővé teszi az agresszív és emberéleteket veszélyeztető medvék kilövését, ha más módszerek eredménytelennek bizonyulnak.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére 2018-ban kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 29., 9:17
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Nagyon várom a hírt, amikor a medvegondok megoldását célzó törvénykezést is meghozzák és be is tartsák komolyan, hiszen ehhez nem pénz, hanem főként akarat kell. Sok pénzzel is lehet kevés eredményt elérni. Várom amikor a Szent Anna tónál például a medvelest megszüntetik, mert ott is éppen csak az hiányzott, hogy az ember ne merjen végképp sétálni a tó partján, hiszen a medveles az állat ember közelségéhez szoktató kitűnő iskolája. Várom még a terepmotorosok erdőből való kitiltását, ők meg a vadat zavarják le az erdőből. Sorolni lehetne a bajokat, amelyek megoldásához nem kell csak szakmai konzultáció tartása a medve viselkedést ismerő szakemberekkel. Az emberi káros viselkedést meg komoly törvényekkel szokás megnevelni.

 • User
  Dátum: 2021. július 30., 20:26
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A számot elég pontosan ismerik, csak nem gondolták, hogy a medvék elszemtelenednek, s a lakosság a tettesek megbüntetésére áhít. Emberi áldozat nem volt beleszámolva a kockázatba, de a hatalmas trófea és szaporítási díj bizony többeknek hozhatott volna gondtalan öregséget. Átok rájuk, az elpusztultak nevében!