Felhívás!

A kormány elküldte a parlamentnek a szükségállapot idején foganatosított intézkedésekről szóló jelentését

A kormány elküldte a parlamentnek a szükségállapot idején foganatosított intézkedésekről szóló jelentését Románia

A kormány elküldte a parlamentnek a szükségállapot idején, március 16-a és május 15-e közötti időszakban foganatosított intézkedésekről szóló jelentését – jelentette be Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes.

“Egy átfogó, több mint 230 oldalas jelentésről van szó, amely tükrözi a kormánynak az egészségügyi és gazdasági válság hatásainak korlátozására tett erőfeszítéseit” – mondta Turcan a kormány szerdai rendkívüli ülésének végén.

Hozzátette, hogy az előző kormányokkal ellentétben az Orban-kabinet mindig eleget tett a parlament kérésének, ha arról volt szó, hogy a kabinet tagjainak meg kellett jelenniük a szakbizottságok meghallgatásain, vagy a plénum vitáin, illetve minden alkalommal pontos információkkal szolgált a testület kérdéseire, és a most elküldött jelentés is mindenekelőtt ezt a tiszteletet tükrözi a parlament intézményével szemben.

A szükségállapot idején a kormánynak volt néhány prioritása, és az első ezek között “az emberek egészségének megőrzése volt” – nyomatékosította még Turcan.

“A nemzetközi intézmények statisztikái azt mutatják, hogy sokkal jobb eredményeket értünk el, mint más, erős egészségügyi rendszerrel rendelkező országok. A SARS-CoV-2 vírus uniós szintű evolúciója azt mutatja, hogy hazánkban sikerült a válságot kezelni. Ez tükröződik a fertőzések és a százezer lakosra jutó halálesetek számában, amely Romániában a sürgősségi állapot végén jóval alacsonyabb volt, mint olyan országokban mint Olaszország, Spanyolország és Belgium” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Turcan hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg a kormány növelte a lakosság tesztelésének mértékét, “elérve 2,2%-os lefedettséget, amely magasabb, mint például a Cseh Köztársaságban, Ausztriában, Hollandiában vagy Írországban”.

A tesztelési kapacitás a sokszorosára nőtt (ma napi 18 ezer teszt dolgozható fel), miután az akkreditált laborok száma tízről több mint százra emelkedett – mutatott rá Turcan.

A kormány ‘több százezer munkahelyet mentett meg”, mintegy 1,4 millió kényszerszabadságon lévő alkalmazottnak biztosított megélhetést.

A “példátlan mértékű” befektetési hullámban, az első félévben 16,1 milliárd lej értékű közberuházást eszközöltek.

A kormány ugyanakkor “250 ezer gazdasági társulásnak nyújtott támogatást”, és növelte az uniós pénzalapok lehívási arányát.

Turcan szerint a kabinet egy ‘jól átgondolt’ terv szerint oldja fel a korlátozásokat és ‘kidolgozás alatt áll’ a gazdaság újraindításához szükséges terv.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.