Felhívás!

A Romgaz is belépne a lakossági szolgáltatók piacára

A Romgaz is belépne a lakossági szolgáltatók piacára Gazdaság

A Romgaz gázkitermelő vállalat is belépne a romániai lakossági szolgáltatók piacára, erről az állami vállalat tárgyalásokat folytat egy partnercéggel – közölte szerdán Adrian Volintiru, a Romgaz vezérigazgatója.

A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy egy nappal korábban Virgil Popescu gazdasági miniszter egy televíziós nyilatkozatban kifejtette: csalódást jelent számára, hogy a Romgaz nem hajlandó belépni a lakossági szolgáltatók piacára, hanem megelégszik gáztermelőnek lenni. A miniszter szerint ezáltal piacot veszít, lakossági energiaszolgáltatóként erősíthetné pozícióját.     

Volintiru az Agerpres hírügynökségnek elmondta: már 2018 óta szándékukban áll lakossági gázszolgáltatóvá válni. A miniszterrel többször is beszéltek erről, a vállalatnak van egy szakértői csapata, amely ezzel a kérdéssel foglalkozik, és jelenleg tárgyalásokat folytatnak egy Románia déli részén működő céggel, hogy partnerségre lépjenek, s ezáltal a Romgaz is lakossági szolgáltatóvá váljon. Hozzátette: a múlt héten volt az első tárgyalás a konkrét projekt körvonalazásáról. Volintiru szerint ez a lépés növelné az állami vállalat értékét.     

Virgil Popescu június végén szóvá tette, hogy a romániai gázszolgáltatók visszaélnek domináns piaci helyzetükkel és ismét felszólította őket, hogy a lakossági fogyasztói árat 15-20 százalékkal csökkentsék a júliusi árliberalizáció után.     

Július 1-jétől liberalizálták a lakossági gáz árát Romániában, amelyet eddig az országos energiaár-szabályozó hatóság szabott meg a kormány döntései alapján. A miniszter már többször élesen bírálta a lakosságot ellátó két nagy szolgáltatót, a német E.ON-t és a francia Engie-t, amelyek a július utáni időszakra is ugyanolyan áron kínálták a gázt, mint az árszabályozás feloldása előtt.     

A Romgaz részvényeinek 70 százalékát a román állam birtokolja. Tavaly a vállalatnak 5,085 milliárd lej (371,2 milliárd forint) árbevétele volt, ami 1,52 százalékos növekedést jelent 2018-hoz mérten, az adózott eredmény 1,089 milliárd lej volt, ami 276,55 millió lejjel kisebb az előző évihez képest.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.