Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kormány az energiaárak korlátozásáról és a gáztározók feltöltéséről hozott rendeletet

A kormány az energiaárak korlátozásáról és a gáztározók feltöltéséről hozott rendeletet Románia

Április elsejétől további egy évig korlátozzák az energiaárakat a lakossági fogyasztók és kisvállalkozók számára, a gázszolgáltatókat tartalékolásra kötelezik, a villamosenergia-termelők többletnyereségére pedig 80 százalékos adót vetnek ki.

Hirdetés
Hirdetés

A kormány pénteken elfogadott sürgősségi rendelete értelmében a villamos energiára kilowattóránként 1 lejes árplafont szabtak meg a jogi személyek esetében, míg a lakossági fogyasztóknak havi 100 kilowattóra fogyasztásig 0,68 lejt, 100 és 300 kilowattóra között pedig 0,8 lejt számlázhatnak a szolgáltatók kilowattóránként.

A földgáz esetében a lakossági fogyasztóknak 2023 március 31-ig 0,31, míg a jogi személyeknek 0,37 lejt kell fizetniük minden elhasznált kilowattóráért, amennyiben tavalyi gázfogyasztásuk nem haladta meg az 50 ezer megawattórát.

Az energiaszolgáltatók számára az állami költségvetésből térítik meg a piaci árak és a rendeletileg szabályozott fogyasztói árak közti különbözetet.

A gázszolgáltatóknak saját fogyasztóik gázszükségletének legalább 30 százalékát kitevő gázmennyiséget kell tartalékba helyezniük a gáztározókban október 31-ig – szögezi le a sürgősségi rendelet, amelynek részleteit csütörtökön hozta nyilvánosságra honlapján az energiaügyi minisztérium.

A romániai és az offshore gáztermelőknek megawattóránként legfeljebb 250 lejes áron adhatják el a hazai termelésű gázt a távhőszolgáltatóknak, illetve legfeljebb 150 lejes áron (a napi fogyasztás fedezése és a tartalékolás céljából) azoknak a gázszolgáltatóknak, amelyek a háztartási fogyasztók ellátását biztosítják.

Azoknak a villamosenergia-termelőknek, amelyek megawattóránként 450 lejnél drágábban adják a villanyáramot, 80 százalékos adót kell befizetniük a (450 lej feletti) többletnyereségre.

A rendelkezés a kormánypártokon belül is vitát váltott ki, mivel egyes aggodalmak szerint a rendelkezés visszafoghatja az energiatermelést egy olyan időszakban, amikor épp a növelésére lenne égető szükség.

A rendelkezés támogatói szerint valójában csak egy „költségvetési manőverről” van szó, a villamosenergia-termelő cégek túlnyomó többsége ugyanis állami tulajdonban van, és a többletnyereség megadóztatásával a kormány valójában „egyik zsebéből teszi át a pénzt a másikba”, hogy a lakossági energiaszámlák kompenzálását finanszírozni tudja, júliusig ugyanis nem hajthat végre költségvetés-módosítást.

Romániában tavaly novembertől korlátozták ideiglenesen az energiaárakat, az eddigi intézkedések március végéig hatályosak.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük