Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kiszolgáltatott helyzetben levő családok 95%-a nem tudja fedezni a gyermekek alapvető szükségleteit

A kiszolgáltatott helyzetben levő családok 95%-a nem tudja fedezni a gyermekek alapvető szükségleteit Románia

A kiszolgáltatott helyzetben levő családok 95 százaléka a társadalmi-gazdasági válság közepette nem tudja fedezni az olyan alapvető szükségleteket sem, mint a gyógyszerek beszerzése vagy orvosi konzultációk fizetése, a gyermekek élelmezése és ruháztatása, az oktatással kapcsolatok kiadások fedezése, a közüzemi számlák kifizetése – derül ki a Mentsétek meg a Gyermekeket felméréséből.

A szervezet hétfői közleményében számol be az október 21-31. között végzett felmérésének eredményeiről, amelyet az általa támogatott családok körében végzett.

A felmérésből kiderül, hogy ezen családok 96 százaléka jelölte meg jövedelemforrásként a szociális juttatásokat (különféle segélyek, ösztöndíjak), és 12 százalékuk számára ezek jelentik az egyetlen jövedelemforrást.

A szóban forgó családoknak több mint egyharmadának (38%) három-négy gyereke van, 8 százalékának pedig 5 vagy annál több.

A háztartások 19 százaléka kap pénzösszegeket a külföldön dolgozó rokonoktól, és 5 százalékuk részére a szociális segélyeken kívül ezek az összegek jelentik az egyetlen jövedelemforrást. A háztartások 98 százaléka esetében az utóbbi időszakban nőttek a költségek és kiadások.

A háztartások több mint egyharmadának (34%) származik még bevétele alkalmi munkákból, 18 százalékuk esetében a szociális segélyeken kívül ezek az összegek jelentik a család egyetlen jövedelemforrását. A háztartások 14 százalékában egyetlen családtag alkalmi munkákból származó jövedelme jelenti a bevételeket a szociális segélyeken kívül.

A háztartások 18 százaléka jelölte meg jövedelemforrásként a nyugdíjakat, és 4 százalék esetében ezek jelentik az egyetlen jövedelemforrást (a szociális juttatásokon kívül), 3 százalék esetében pedig csak egy személy kap nyugdíjat.

A családok fele próbál takarékoskodni a közüzemi számlákon és az élelmiszereken, ami a gyerekek jólétét veszélyezteti. Sok család az oktatáshoz köthető, vagy a gyerekek egészsége szempontjából lényeges kiadásokon is takarékoskodni kényszerül. A legtöbb család elsősorban a szabadidő eltöltéséhez és a lakás tatarozásához vagy felújításához szükséges költségeken spórol.

Ötből két háztartásnak (40%) alacsonyabb a jövedelme idén ősszel 2021 őszéhez képest, 41 százalékuk esetében a bevételi szint nem változott, 18 százalékuk esetében pedig nőtt.

A legtöbb szükségben levő család abban reménykedik, hogy segélyeket kapnak a civil szervezetektől vagy az egyháztól.

A gyermekek jogainak világnapján a Mentsétek meg a Gyermekeket felkéri a hatóságokat, hogy sürgősen hozzanak intézkedéseket annak érdekében, hogy a gazdasági válság hatásait ne azok a gyermekek érezzék a legnagyobb mértékben, akik már most is veszélyeztetett helyzetben vannak.

Az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat múlt héten közzétett adatai értelmében a romániai gyermekek 41,5 százaléka (1,5 millió) volt kitéve tavaly a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának.

forrás: Agerpres

fotó: Beliczay László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 21., 19:54
    ÉRTÉKELÉS: 9

    1.Ital 2.szivar 3.kávé 4.ital(még) A gyerekre már nem futja, mert a szocsiál csak ennyire elég! De napszámost nem lehet Kovászna megyében (sem) kapni, mert az munka! Legyen már vége a sok szánalomkeltésnek, mert egy-két kivételtől eltekintve a többség nem akar dolgozni!