Hirdetés
Hirdetés

A kiskorúakat kísérő személyek büntetlenségének ellenőrzésére köteleznék a határrendészetet

A kiskorúakat kísérő személyek büntetlenségének ellenőrzésére köteleznék a határrendészetet Románia

Első házként elfogadta szerdán a szenátus azt a törvénytervezetet, amelyik a kiskorúakat kísérő személyek büntetlenségének ellenőrzésére kötelezi a határrendészetet.

A román állampolgárok külföldi utazását szabályozó 2005/248-as törvényt módosító javaslatot a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be.

Az indoklás szerint a tervezet a határon átlépő kiskorú román állampolgárok biztonságát szolgálja azáltal, hogy a kísérő személyek ellenőrzése több lesz puszta formaságnál.

A javaslat értelmében a határrendészeknek állandó és korlátlan hozzáférése lesz a Hatósági Erkölcsi Bizonyítványok Országos Informatikai Rendszeréhez (ROCRIS), amelyen keresztül megbizonyosodhatnak arról, hogy a kiskorúval határellenőrzésre jelentkező személy nem követte el a következő kategóriákba sorolható bűncselekmények valamelyikét: emberölés, szexuális bűncselekmények, kiszolgáltatott személyek kereskedelmével és kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények; jogtalan fogvatartás; kábítószer-kereskedelem; emberi szövetekkel vagy szervekkel való kereskedelem; terrorizmus.

A szenátus első törvényhozási fórumként szavazott a javaslatról, a döntő szavazás a képviselőházé lesz. 

forrás: Agerpres

fotó: Arad megyei rendőrség

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük