Felhívás!

A halál kórházai

A halál kórházai Románia

Tíz újszülöttnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét a temesvári kórházban – tájékoztatott hétfőn késő este a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Egyre inkább úgy tűnik, hogy Romániában – más országokkal ellentétben – a leginkább fertőzésveszélyes helyek maguk a kórházak. Április elsején 357, míg 3-án már 474 egészségügyi alkalmazott volt fertőzöttnek nyilvánítva, vagyis a teljes betegszám több mint 10 százaléka.

Amint a tegnapi lapszámunkban is beszámoltunk, az államfő belobogtatta, hogy mennyi pénzt és ellátmányt kapnak a kórházak, igyekeznek, hogy minden rendben legyen. A Murphy törvénye azonban működik Abszurdisztánban: este jött az újabb hidegzuhany, kiderült, hogy Temesváron tíz újszülöttben mutatták ki a koronavírust, és miután a tesztet elvégezték minden gyerek édesanyjánál is, és ők nem bizonyultak fertőzöttek, így a csecsemőket csak a személyzet fertőzhette meg.

Az első jelentések szerint április 1-jén 49 kismamától és ugyanennyi újszülöttől vettek mintát, a teszteket április 5-én és 6-án dolgozták fel. A tíz kisbabából, akiknek pozitív volt a teszteredménye, kilencet időközben már kiadtak a kórházból, valamennyien tünetmentesek. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter sürgős epidemiológiai vizsgálatot rendelt el, és azt mondta: ismét le kell tesztelni az újszülötteket, a családjaikat és a szülészet személyzetét. A kórházban korábban kéttucatnyi alkalmazottról derült ki, hogy vírushordozó.

A bánsági kórház mellett egyre több a gondokkal küszködő egészségügyi intézmény, a problémákra húsba vágóan világított rá a koronavírus. A legnagyobb baj Szucsáván van, ahol a megyei kórházat katonai vezetés alá rendelték, mert kiderült: a civil vezetőség képtelen megbirkózni a helyzettel. Nem csak a megyeközpont kórházával van gond: két hétre bezárták a Fălticen-i és a Câmpulung Moldovenesc-i kórházakat is, miután az előbbinél 44, az utóbbinál 23 káder bizonyult fertőzöttnek. Ezenkívül hét beteg tesztje is pozitívnak bizonyult.

Szucsáván a helyzet súlyosságát érzékelteti, hogy a hatalmas kórház személyzetének mindössze 25 százaléka maradt egészséges, a többi ágynak esett, miután napokig kezelték a legalapvetőbb védekezési eszközök nélkül a koronavírusos betegeket. Helyi beszámolók szerint a hadsereg is rátett egy lapáttal a pokoli helyzetre, a bent fekvőket úgy kezelik, mintha kaszárnyában lennének.

A fővárosban is zajlik az „élet”, az egyetemi sürgősségi kórház 35 egészségügyi dolgozóját és 75 páciensét diagnosztizálták március 22-e óta koronavírussal a GCS szerint. Az utóbbi 3 nap alatt a kórház két egészségügyi alkalmazottjáról és egy betegéről igazolódott be, hogy koronavírussal fertőzött.

Március 29-én a dévai megyei kórház is karantén alá került, miután négy orvos – kettő közülük a nagyon veszélyeztetett rákos betegekkel foglalkozott (!) – fertőződött meg, a napokban pedig két újabb orvosról derült ki, hogy vírushordozó. Ennek eredményeként tegnap a kórház vezetősége lemondott. A Hunyad megyei prefektus közölte: a megyeközpont kórházában immár 105 vírusos beteget kezelnek (csak hétfőn 26 beteget fektettek be), ha a szám nő, akkor az intézmény összeomlik. Védőfelszerelésük van, de a gyógyszer fogytán – hangsúlyozta a Vasilică Potecă.

Marosvásárhelyen a sürgősségi kórház személyzetének 51 tagját helyezték április 5-én házi megfigyelés alá, miután egy káder tesztje pozitív lett. A fenti számokból kitűnik: kegyetlen erővel ütött vissza, hogy az egészségügyet a rendszerváltást követően másodrangú finanszírozásban részesítették, kiderült, hogy a kórházak már pár betegtől is összeomlanak, és gyakorlatilag a legveszélyesebb gócpontokká vállnak. Mindez így is marad, míg a minisztérium élére nem neveznek ki kompetens vezetőt, és a kulcsfontosságú intézmények vezetését politikai kalandorokra bízzák.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.