Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A gyerekek több mint fele külföldre költözne

A gyerekek több mint fele külföldre költözne Románia

A Mentsük Meg a Gyermekeket nemzetközi segélyszervezet felmérése szerint a romániai gyermekek 55 százaléka külföldre költözne, 26,3 százalékuk a jobb tanulmányi lehetőségek, 21,9 százalék a hazai életkörülményekkel szembeni elégedetlenség, 5 százalék családegyesítés céljából – írja az Agerpres.

A szenátusban kedden bemutatott közvélemény-kutatás 1098 kiskorúból álló mintán készült tavaly novemberben és decemberben, 3 százalékos hibaküszöbbel. Az adatok szerint a gyerekek 65 százaléka felismeri ugyan a bántalmazó magatartást, de csak egyharmaduk tud megbízható személyhez vagy intézményhez segítségért fordulni ilyen helyzetekben.

Az adatokról készült jelentés szerint az elmúlt 10 évben változatlan maradt azoknak a gyermekeknek az aránya, akik tudják, kitől kérhetnek segítséget munkaerejük kizsákmányolása vagy a szexuális tartalmak előállítására történő kényszerítésük esetében, de 4,7 százalékponttal csökkent a fizikai és 3,4 százalékponttal a szexuális bántalmazás esetében.

Hirdetés
Hirdetés

A felmérésből az is kiderül, hogy 48,7 százalékról 61,8 százalékra nőtt a gyerekek toleranciája a romákkal és 39,8 százalékról 60,2 százalékra a testi fogyatékossággal élőkkel szemben, a mentális problémákkal küzdő társaikkal szembeni toleranciájuk azonban 36,6 százalékról 31,9 százalékra csökkent. A diákok a menekültekkel és az állami gondozott gyerekekkel szemben a legtoleránsabbak.

Amikor a jogaikról kérdezték őket, a gyerekek 83 százaléka a tanuláshoz jogot, a véleménynyilvánításhoz és a családhoz való jogot említette, 4 százalék két jogot, 2 százalék egy jogot, 11 százalék pedig egyetlen jogot sem jelölt meg.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 5., 10:23
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Románia sötét jövőnek néz elébe . Mire felnőttek lesznek ez az arány akár 75% is lehet majd !!!! 10 év múlva tíz millió öreg , jövevények és cigányok országa lesz ha addig szét nem szedik !!!🤔🤔🤔

 • User
  Dátum: 2023. április 28., 13:10
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Elsősorban azok a gyerekek kívánkoznak külföldre, ahol a családi nevelés a zsebpénz fogalmában merült ki és a családi élet a pénz körül forgott. Kinn több van, az biztos. Egyébért viszont lassan nincs, amiért kimenni! Nyugat Európa morálisan haldoklik!

 • User
  Dátum: 2023. április 29., 22:56
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Szombaton egész napi döngetés után, hánykor fejeződik be a gyermekpark áldása. Hasonló a strandhoz. Nyáron annak sincs vége. Itt a hídnál nekünk jól telik!