Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hajnalig tartó, maratoni tojásírás Sepsiszentgyörgyön

Hajnalig tartó, maratoni tojásírás Sepsiszentgyörgyön Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány majdnem harminc éve élteti a tojásírás hagyományát gyerekek és felnőttek körében egyaránt. A nyolc éve elindított, A tojásírás éjszakája elnevezésű esemény maratonivá nőtte ki magát, és idén is hajnalig tartó, tizenhét órás tojásírással készülnek.

Hirdetés
Hirdetés

A rendezvénynek a Míves Ház ad otthont, és április 7-én kezdődik 10 órától, valamint másnap hajnali 3-ig tart; a foglalkozásra csak hétévesnél idősebb résztvevőket fogadnak. A tojásírás éjszakája nagy népszerűségnek örvend,

tavaly körülbelül 650 személy írt tojást a nagypéntekről szombatra virradó foglalkozáson.
Ezt megelőzően is zajlik az élet a Guzsalyas-műhelyben, ahol április 4-től 7-ig délelőttönként osztályoknak, csoportoknak szerveznek foglalkozásokat, délutánonként négy órától este nyolcig nyitott tojásíró műhelyt tartanak.

1995-ben szerveztük meg az első tojásírást, illetve nyolc éve éjszaka is zajlik a tevékenység.
Ez utóbbira egyre nagyobb az igény: tavaly egy nap alatt több 650 résztvevő festett, írt tojást. Az írókát, viaszt, festéket mi adjuk, az érdeklődőknek kifújt vagy főtt tojást kell hozniuk magukkal. Fontos megjegyezni, hogy a tojást nem szabad sós vízben főzni, hiszen ilyenkor megtörténhet, hogy foltosan fogja be a festék.

Többféle technikát tanítunk: a piros alapon visszatörölt mintás tojás elkészítésétől, a maratott technikán át, a többszínű festésig mindent” – osztotta meg lapunkkal korábban Tóth-Birtan Tinka, a Guzsalyas Alapítvány igazgatója.

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük