Felhívás!

A főügyészség vizsgálja több ezer orosz kedvezményes romániai honosításának körülményeit

A főügyészség vizsgálja több ezer orosz kedvezményes romániai honosításának körülményeit Románia

A főügyészség vizsgálja, hogy miként szerezhetett kedvezményesen román állampolgárságot több ezer orosz és ukrán polgár.

Az ügyészségi vizsgálat azt követően indult, hogy az igazságügy-minisztérium ellenőrző testülete tavaly ősszel átvilágította az Országos Állampolgársági Hatóságot (ANC) és súlyos rendellenességeket állapított meg. Az Ana Birchall korábbi miniszter által elrendelt ellenőrzés konklúzióit a Vice.com portál ismertette szerdán.

A Vice.com közlése szerint évente mintegy százezer külföldinek ítélik meg a román állampolgárságot, közülük mintegy 97 ezren kedvezményes honosítással kapnak román iratokat. Legtöbben Ukrajna és a Moldovai Köztársaság állampolgárai, de vannak közöttük orosz, fehérorosz, georgiai, török és izraeli állampolgárok is.

A portál leírása szerint feltűnővé vált, hogy az elmúlt években megugrott a kedvezményes honosítást kérő orosz állampolgárok száma. Míg 2015-ben 950, egy évvel később pedig 1096 orosz állampolgár kérte romániai honosítását, 2017-ben 1703-ra, 2018-ban pedig 3501-re emelkedett a számuk, és a múlt év első felében már elérte a 3150-et. Az ellenőrző testület megállapította: a növekedés annak következménye, hogy ügyvédi irodák szakosodtak az orosz igénylők állampolgársági ügyintézésére, és a közösségi portálokon kezdték ajánlani szolgáltatásaikat.

Az orosz igénylők ugyan általában szüleikkel együtt Oroszországban születtek, egy olyan archív iratot is mellékelnek a kéréshez, amelyik látszólag azt tanúsítja, hogy az egyik nagyszülőjük vagy dédszülőjük olyan településről származik, amelyik 1940 előtt Romániához tartozott. A kétes hitelességű iratok elsősorban az ukrajnai Csernovic vagy Budzsák régióból származnak. Az ellenőrző testület megállapította, hogy az állampolgársági kérelmeket elbíráló 16 tagú jogászbizottság egyes tagjai – amikor ilyen iratokkal találkoztak – általában az érintett országok hatóságaihoz fordultak, és további iratokat kértek.

A bizottság – azóta leváltott – vezetője, a korrupciós ügyek miatt már korábban is vizsgált Emilia Gina Tache azonban ilyen esetekben elvette az ügyeket a munkájukat lelkiismeretesen végző hivatalnokoktól, és olyanoknak osztotta ki, akik pótlólagos ellenőrzés nélkül jóváhagyták a kérelmeket.

Az ellenőrző testület azt is megállapította, hogy az állampolgársági hivatalban a hivatal honlapján is hirdetett internetes időpontkérés mellett egy párhuzamos ügyintézési vonalat is kialakítottak, amelyen keresztül elsősorban a bennfentes ügyvédek által képviselt honosítási kéréseket intézték.

A Vice.com portál felidézte, hogy a kedvezményes honosítást igénylőknek – akiknek elviekben kellene tudniuk románul – elégséges elmondani az állampolgársági eskü egyetlen mondatát, és ezzel bizonyítják a román nyelvtudásukat. A portál szerint biztonsági kockázatot jelent Románia számára, hogy alapos ellenőrzés nélkül szerezhetnek román állampolgárságot olyanok is, akik nem lennének jogosultak rá.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.