Felhívás!

Turcan: szándékunkban áll más tervezetekre is felelősséget vállalni

Turcan: szándékunkban áll más tervezetekre is felelősséget vállalni Románia

Elkészítették az előre hozott választások programját, és miután a kétfordulós polgármesteri választásokat előíró törvény átmegy a bizalmatlansági indítvány elutasításával, a liberálisok más tervezetekre is felelősséget szándékoznak vállalni, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) benyújtson egy másik bizalmatlansági indítványt is, amely előre hozott választásokhoz vezet, nyilatkozta csütörtökön Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes a Radio France Internationale romániai csatornájának.

A kormányfőhelyettes szerint az Orban-kabinet által hozott intézkedéseknek szükségük van egy törvényhozói háttérre, amely jelenleg a PSD-s parlamenti képviselők miatt nem működik.

“Az előre hozott választások fő célja az, hogy a parlament összhangban legyen az emberek akaratával és partnere legyen a kormánynak és az államelnöknek” – mondta Turcanu.

Az Orban-kormány fontos célkitűzéseket vállalt, megoldott, vagy megoldani készül egy sor olyan problémát, amelyet a PSD-kormány hátrahagyott: mértéktelen adósságokat, gazdasági stagnálást, a nyugdíj- és szociális juttatási rendszerben uralkodó káoszt, a fel nem használt vagy elpazarolt európai alapokat. Ezekhez az intézkedésekhez azonban törvényhozói támogatás szükséges, amely jelenleg nincs meg a parlamentben, mert azt még mindig a PSD vezeti, Marcel Ciolacuval az élen, és minden jó kezdeményezést elfojt, magyarázta Turcan.

Hozzátette, amennyiben “valamiféle abszurd folytán” mégse lehet kiírni az előre hozott választásokat, bár ennek előfeltételeit alaposan előkészítették, megtervezték a lépéseket, az Orban-kabinetnek olyan kormányprogramja lesz, amelyet “felelősségvállalással szerez meg”.

A PNL által előkészített ütemterv szerint azonban a parlamenti választásokat a helyhatósági választásokkal egyidőben írják ki, mondta.

Amennyiben a kormány bizalmatlansági indítvány nyomán megbukik, módosítani próbálják a választási törvényt, hogy az előre hozott választások megszervezése lehetővé váljék, szögezte le Turcan, aki szerint “a jelenlegi törvényekben nincsenek olyan cikkelyek, amelyek világosan meghatároznák az előre hozott választások megszervezési körülményeit és módját”.

Van egy nyugdíjtörvényünk, és minden erőfeszítésünkkel betartjuk azt

Az Orban-kormány tiszteletben tartja a hatályos törvényeket, és erőfeszítéseket tesz azok betartása érdekében, nyilatkozta Raluca Turcan.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke és miniszterelnök-helyettes a Radio France Internationale-nak adott interjút.

“Vannak hatályos törvényeink, nem tárgyaltunk törvénymódosításról, a költségvetésben van pénz a nyugdíjak emelésére, tehát fel sem merül, hogy bizonytalannak állítsunk be egy olyan témát, ami biztos. Van egy törvényünk, és minden erőfeszítésünkkel betartjuk” – mondta Turcan.

A gyerekpénz növelésének elhalasztásával kapcsolatban Turcan ismét elmagyarázta, hogy a Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett törvényt akkor szavazták meg, amikor már hatályba lépett az államháztartási törvény, és ebben nem volt elkülönítve a gyerekpénz növeléséhez szükséges összeg.

Raluca Turcant azzal kapcsolatban kérdezte a RFI riportere, hogy Ludovic Orban miniszterelnök úgy nyilatkozott: nem egészen biztos, hogy szeptember elsejétől 40 százalékkal emelni fogják a nyugdíjakat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.