Hirdetés
Hirdetés

A fogyasztóvédelem leállíttatta a Csíki Csipsz forgalmazását a Székelyföld felirat miatt

A fogyasztóvédelem leállíttatta a Csíki Csipsz forgalmazását a Székelyföld felirat miatt Románia

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) leállíttatta a Csíki Csipsz 33 termékének a gyártását és forgalmazását, mert a csomagoláson a gyártó címénél Székelyföld szerepel Románia helyett – közölte Facebook-oldalán a gyártó, a csíkszentsimoni Pityóka Gyár Srl.

Hirdetés
Hirdetés

Amint hozzátette: a hatóság a Csíki Sör Manufaktúrát is felszólította, hogy a Székelyföld megnevezést cserélje le Romániára a sörösüvegek címkéin. A döntés ellen mindkét cég fellebbez, és a gyártással, valamint a forgalmazással sem állnak le – közölték mindkét termék Facebook-oldalán.

A közlemény arra is kitért, hogy a hatóság a székelyföldi regionális szimbólumok és a magyar feliratok ellen indított pereiről elhíresült Dan Tanasának, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselőjének a feljelentése nyomán járt el.

“A Csíki Csipsz és Csíki Sör Manufaktúra munkaközössége Dan Tanasă úrnak kívánja, hogy igyon rá a medve vizet” – áll a közleményben.

A Székelyhon portál azt közölte, hogy az ANPC kifogásolta a címkék helymegjelölését. Laurențiu Moldovan, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője a lap megkeresésére kijelentette: a cég közlése “nem igaz ebben a formában”. A részletesebb tájékoztatást viszont csak az országos vagy regionális hatóság tájékoztatásától tette függővé.

A Csíki Csipsz egyes sorozatainak tasakján csak a “gyártó” felirat szerepel több nyelven, a településnevet, a megyét és a Székelyföld feliratot csak magyarul tüntették fel. Olyan termék is van forgalomban azonban, amelyek csomagolásán ezek az információk román nyelven is megtalálhatók. A csíki sör címkéjén magyarul és románul is szerepel a cím, a magyar címben a Székelyföld régió megnevezése is szerepel.

A marosvásárhelyi táblabíróság 2017 januárjában jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását. A sörgyártót a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy eltulajdonította szellemi tulajdonát. A sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai voltak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezett a Csíkszeredában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

A jogvita végül a sörgyártók kiegyezésével végződött, a Csíki Sör Manufaktúra pedig Tiltott Csíki Sörre változtatta a termék nevét.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. június 10., 10:29
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Olyan drágák a termékeik, hogy abból futja sztárügyvédekre!😁😂 Tănasa a végén még magyarul kell kérje a sert es!😉😂🤣😎

 • User
  Dátum: 2022. június 10., 11:21
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ha betévedsz netán kézdin a csíki sörözőbe, a hónapi, sőt a még meg nem keresett következő hónapi fizetésed is ott hagyod amilyen árak ott vannak. Igaz, szép ízléses de ennyi.

 • User
  Dátum: 2022. június 12., 21:43
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Azért Magyarországon 400-700 Ft. között adnak bolti áron egy Csiki sört,amikor a híres Pilzeni sör 300 Ft .körül van.Ott csücsülnek szépen a polcokon…3 Cs.sör
  árából egy közép-jó minőségi bort lehet venni.

 • User
  Dátum: 2022. június 13., 9:06
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Igen, mert aljasul meglovagoljak az ugymond szekely buszkeseget, amit a sorrel probalnak kivinni Magyarorszagra. Ahogy ezt a cirkuszt is, ami kapora jott ismet a gyartonak.

 • User
  Dátum: 2022. június 13., 10:23
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ez a támadás a csíki gyárnak kapóra jött, hacsak nem őmaga hívta rá magára a figyelmet, hiszen tiltott csípsz embléma már létezett a jelen botrány előtt is, tehát fel volt készülve rá. Szégyen ez az egész szinjátszás, függetlenül, hogy Tanase szinrelépett, vagy sem. A Heineken fiókja, s eljátszották, hogy kiállt a betyár székely a multi ellen. A legszomorúbb, hogy bebizonyította, hogy a székely tömeg minden olcsó kampánynak bedől, mert Tanase ma van, holnap levitézlik, de a székelyek alacsony disztingváló képessége úgy néz ki örök.

  • User
   Dátum: 2022. június 14., 11:56
   ÉRTÉKELÉS: 3

   A sörhöz nincs köze, az itteni emberekhez való hozzáállásról annál inkább. Csak kihasználja a székely nevet a reklámhoz és a saját gazdagodásához. A Székely termék megnevezést is lenyúlta, ő “Igazi székely terméknek” nevezi. Vagyis a többi székely termék nem is igazi. A logó meg nagyon hasonló… (Újabban talán az eredetileg megalkotott logó is szerepel).
   Magasról le…, hogy a helyi közösség környezetét tönkreteszi vagy azt, hogy Dan Tanasanak és vele együtt a román médiának újra van lehetősége a helyi magyarokat szidni és beléjük rúgni.