Felhívás!

A diaszpóra több mint 90 százaléka Johannist támogatta

A diaszpóra több mint 90 százaléka Johannist támogatta Románia

Az elnökválasztáson részvételi rekordot döntő román diaszpóra csaknem 94 százaléka Klaus Johannis államfő újraválasztását támogatta szociáldemokrata kihívójával, Viorica Dăncilă exminiszterelnökkel szemben – derült ki hétfőn, a külföldön leadott voksok 98 százalékának összesítése nyomán.

A második fordulóban több mint tízmillió román állampolgár szavazott, és minden tizedik voksot külföldön adtak le. A diaszpórában 944 ezren járultak urnához, csaknem annyian, mint a fővárosban, ahol – a pótlistára felírt 143 ezer szavazóval együtt – vasárnap 977 ezren adták le voksukat.

Dacian Cioloș volt miniszterelnök, az elnökválasztás második fordulójában Johannis mögé felsorakozott jobbközép USR-PLUS szövetség társelnöke – a diaszpóra részvételi rekordját kommentálva – a leadott szavazataik számával arányos parlamenti képviseletet sürgetett a külföldön élő románok számára. Szerinte a vasárnapi voksolás részvételi adataiból egyértelművé vált, hogy a bukaresti parlamentben a mandátumok tíz százaléka a diaszpóra képviselőit és szenátorait illeti meg.

Jelenleg a 136 tagú szenátusban két helyet, míg a 329 tagú képviselőházban 4 helyet tartanak fenn a mintegy négymilliósra becsült román diaszpóra számára. Az 1 millió 800 ezer választópolgárral rendelkező Bukarestnek ezzel szemben 13 szenátora és 29 képviselője van.

A bukaresti média szerint a külföldön élő románok a szavazófülkében vettek elégtételt a román központi és helyi államapparátusba mélyen beágyazódott, az utóbbi három évben is kormányon lévő Szociáldemokrata Párton (PSD) amiatt, hogy az otthoni reménytelenség szülőföldjük elhagyására késztette őket és azért az erőszakos karhatalmi fellépésért, amellyel a PSD-kormány feloszlatta a diaszpóra 2018 augusztus 10-i bukaresti kormányellenes tüntetését.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. november 27., 23:20
   ÉRTÉKELÉS: 0

   nem ki ,hanem mi …jelentése az egész világon egy bizonyos nemzet szétszéledt fia és lánya.van magyar diaszpóra is …USA,Kanada,Dél-Amerika,Ausztrália és aztán Európa sok országában …tehát mindenhol e kerek földön.

 • User
  Dátum: 2019. november 26., 17:33
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Olyanok akik a határokon túl románkodnak mint D tánase, de soha többé nem jönnek haza ebbe a pórfészekbe! Voksolnak, szájkarateznak néhanapján🤣

 • User
  Dátum: 2019. november 26., 21:24
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A tegnapelőttre esedékes földlökések mára ide értek. Háromból, egy még hátra van. Megmaradt a beidegződés, amiről nem beszélnek vagy közleményt „nem adnak ki, akkor az a dolog nincs”. Még volt súlyos földrengés, amelynek utórengése után sajnálkoztak, hogy nem olvasták az előrengést – illetve a szeizmikus földet a román mérőeszközök nem értik???!!!???