Felhívás!

Államelnök-választás: Székelyföldön volt a legmagasabb az érvénytelen szavazatok aránya

Államelnök-választás: Székelyföldön volt a legmagasabb az érvénytelen szavazatok aránya Románia

A székelyföldi megyékben volt a legmagasabb az érvénytelen szavazatok aránya az elnökválasztás második fordulójában – derült ki hétfőn a központi választási bizottság honlapján közzétett részeredményekből.

A választókörök 99,7 százalékából származó adatok szerint országos szinten a voksok 1,9 százaléka volt érvénytelen. Az érvénytelen szavazatok arányának rangsorában az első három helyet a székelyföldi megyék foglalják el, a magyar lakosság számarányának sorrendjében: Hargita megyében a szavazatok 9,8 százaléka bizonyult érvénytelennek, Kovászna megyében pedig a voksok 5,6 százaléka, míg Maros megyében a voksok 2,8 százaléka.

A három székelyföldi megyében csaknem 15 ezer érvénytelen szavazatot adtak le vasárnap. Országszerte 173 ezer voksot érvénytelenítettek.

Az elnökválasztás második fordulója előtt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke bíztatta szimpatizánsait arra, hogy éljenek választójogukkal, de szavazólapjuk érvénytelenítésével jelezzék: szerintük sem az öt éve tisztségben lévő Klaus Johannis államfő, sem kihívója, Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő nem érdemli meg a magyarok támogatását.

A magyar választók – akik öt évvel korábban döntő módon járultak hozzá ahhoz, hogy Johannis legyőzze a sokkal esélyesebbnek tartott Victor Ponta akkori szociáldemokrata kormányfőt – vasárnap tömeges távolmaradásukkal is jelezték, hogy csalódtak az újrázni készülő államfőben, és Dăncilát sem tartják alkalmasnak az államfői tisztségre.

A magyar többségű megyékben a részvétel a fele volt az országos átlagnak: Hargita megyében a jogosultak 22,9, Kovászna megyében 25,9 százaléka adta le voksát. Országos szinten a hazai és külföldi választói névjegyzékben szereplő román állampolgárok 54,9 százaléka élt választójogával.

A romániai elnökválasztás második fordulójában Klaus Iohannis államfő szerzett újabb ötéves mandátumot, miután kétszer annyi szavazatot kapott, mint Viorica Dancila, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
   • User
    Dátum: 2019. november 27., 11:34
    ÉRTÉKELÉS: -3

    látszik, hogy a székelynek nem jött meg a szebbik esze. veri a mellét, toporzékol az autonómiáért, álmodozik a “lesz itt még magyar világ”-ról és csodálkozik, hogy az ország politikusai amelyikben kissebségként él nemhogy nem próbálnak bebújni a bőre alá, de még számba sem veszik. És még azt hiszi, hogy számít vagy érdekli a többség politikusait, hogy az 5% lehetséges szavazóból, amelyikből megjelent 1%, tizenvalahányezren érvénytelenítették a voksukat. hát nem röhelyes? :)))
    De a székely büszke, ő megmutatja mindenkinek, hogy a széllel szemben tud pisilni.

 • User
  Dátum: 2019. november 25., 19:29
  ÉRTÉKELÉS: 0

  9,8 százalék HR megyében ! Ennyien halgattak a TL felhívására a szavazó 22,9 %-ból ! Ami az összes szavazóknak olyan 4(négy) százaléka. Totális lebőgés, nem egyéb !…

 • User
  Dátum: 2019. november 25., 20:29
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Amilyen a mosdó olyan a törlő😁 Én nem járok el szavazni, de aki perceket vesztett az életéből csak azért, h elmenjen szavazni de érvénytelenül szavazott Tőkés tanácsára az hülye a köbön!🤣

  • User
   Dátum: 2019. november 26., 9:48
   ÉRTÉKELÉS: -8

   Te is a köbön vagy. Volt úgy, hogy a szabadon hagyott lapokat bedobálták az urnába, csak legyen százalék….De ha te nem jársz arra, honnan tudnád, hogy mik vannak – nincsenek.

   • User
    Dátum: 2019. november 27., 11:28
    ÉRTÉKELÉS: 5

    á igen.. 10 vagy akárhány ember aki a szavazóteremben tartózkodik, mind más párt részéről, meg a független felügyelők, mind összebeszélt, hogy dobigálják a lapokat a dobozba. téged vagy hülyén szültek vagy a fejedre ejtettek.

 • User
  Dátum: 2019. november 25., 21:10
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem potyara utasitotta el a Szekelyzaszlot Sepsiszentgyorgyon,na meg a temetofelhaboritokat sem vonta felelossegre.Feltevodik a kerdes,ha a Szekelyek eseteben is elodazta volna a tortenteket??>?

 • User
  Dátum: 2019. november 26., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Nagyon szomorú, hogy van még olyan székely magyar, aki Tőkésre hallgat. Úgy vélem, ha valamit belénk kódolnak, azt nagyon nehézen nőjük túl. Ez is bizonyítja, hogy nem járunk elég nyitott szemmel a világban és vezethetőek/ megvezethetőek vagyunk. Fel kellene nőnünk politikailag is, meg kellene látnunk azt a néhány politikust a köreinkben, akik méltóak a címre meg a beosztásukra. Azt is észre kellene vennünk, hogy a Tőkés jellegű emberek, akiknek hosszútávú életmintája igencsak kifogásolható- nem képviselhetnek minket, no meg tanácsot sem osztogathatnak.

  • User
   Dátum: 2019. november 27., 7:39
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Nem ertem,hogy miert ez a nagy ricsaj az allamfo valasztas kapcsan.Nem az allam elnok a donto tenyezo hanem egy -tokos-kormanyfo.Egy olyan szemely amelyet nem a titkos szolgalatok neveznek ki es akit zsarolni lehet ,ilyen-olyan velt vagy valos ugyekkel.Mert a 12 apostol is lehetne a kormany ossze tetelebe ,de ha az alsobb szinteken csalas lopas rablas folyik ,akkor a helyzet remenytelen.Es 30 ev utan meg ebben a helyzetben vagyunk.PS:es hogy valaki-valakik arra szavaznak akit masok ajanlanak ,akkor minek a szurkeallomanyunk?

 • User
  Dátum: 2019. november 27., 21:05
  ÉRTÉKELÉS: 2

  felejtsük már el ezt a választási kirakatot…szóra sem érdemes…mi rágjuk a gumicsontot? rágják ők mert jönnek a parl .i választások.