Felhívás!

A diákok hétfői szűréséhez szükséges nyálteszteknek csak a fele áll rendelkezésre

A diákok hétfői szűréséhez szükséges nyálteszteknek csak a fele áll rendelkezésre Románia

A megyei tanfelügyelőségek a diákok hétfői szűréséhez szükséges nyálteszteknek csak a felével rendelkeznek – jelentette ki csütörtökön az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy a nyáltesztek beszerzéséről nem az általa vezetett intézmény, hanem a katasztrófavédelmi főigazgatóság (IGSU) szerződött a beszállítókkal. Hozzátette: miniszterként csak az érdekli, hogy az oktatás az országos vészhelyzeti bizottság határozataiban rögzített egészségbiztonsági feltételek között zajlódjon le.

A tárcavezető közölte azt is: az oktatási rendszerért felelős intézményvezetőként megtette a hatáskörébe tartozó összes törvényes lépést azért, hogy ne legyenek fennakadások a diákok tesztelésében. “Hivatalosan a katasztrófavédelmi főigazgatósághoz fordultunk ebben az ügyben, és várjuk a válaszukat” – jelentette ki Sorin Cîmpeanu.

A csütörtökön végzett nyáltesztekből 76 lett pozitív

Az oktatási minisztérium pénteki tájékoztatása szerint az iskolások körében csütörtökön végezett nyálmintás antigén gyorstesztek közül 76-nak az eredménye lett pozitív.

Ezek közül négyet igazoltak már PCR-teszttel, három nyálteszt pozitív eredménye azonban hamisnak bizonyult; 69 esetében még várják a megerősítő teszt eredményeit.

Közleményében a tárca azt is bejelentette, hogy további felvilágosítást kér 7 millió nyálteszt szállításáról.

Az oktatási minisztérium ugyanis a nyáltesztek szállítási ütemtervére vonatkozó kérdésére azt a választ kapta csütörtök este a katasztrófavédelmi főigazgatóságtól (DSU) és a katasztrófavédelmi felügyelőségtől (IGSU), hogy “a 8.000.000 darabos mennyiséget leszállították, és már csak 7.000.000 darabot kell leszállítani, mivel a beszállítók, a DDS Diagnostic kft. és az ISSOSOCIAL MEDIA kft. nem teljesítették szerződéses kötelezettségeiket”. A szállítás pontos dátumát azonban nem közölték, szögezi le a tárca.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. december 10., 10:56
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Már megszoktuk ezt, hogy mindenki a másikra mutogat, hibás soha nincs és azt is, hogy bármit amit bevezetnek vagy nem működik, vagy a tervezett idő előtt véget ér. Ebben nincs semmi különös, fejek nem fognak hullani, élünk tovább! Köszönjük Románia!