Felhívás!

A CSM nem ért egyet a speciális nyugdíjak megadóztatásával

A CSM nem ért egyet a speciális nyugdíjak megadóztatásával Románia

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatívan véleményezte pénteken a speciális nyugdíjak megadóztatását előíró sürgősségi kormányrendeletet.

A CSM egy csütörtökön kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem fogja eltűrni, hogy a szolgálati nyugdíjak eltörlésével “negatívan befolyásolják a bírák és ügyészek jogállását” és “megsértsék függetlenségüket”.

A CSM emlékeztet arra, hogy “többször határozottan kifejezte álláspontját” azzal a követelménnyel kapcsolatban, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalomnak eleget kell tennie azon alkotmányos kötelezettségnek, amely szavatolja, hogy a bírák és az ügyészek a hivataluk megszűnésekor olyan nyugdíjban részesülnek, amelynek szintje a lehető legközelebb van az utolsó javadalmazásukhoz. Hozzátették: a bírák és ügyészek jogállása, az igazságszolgáltatás függetlenségének és a jogállamiság szavatolásának részeként, magába foglalja a szolgálati nyugdíjat, ahogyan azt alkotmány 1. szakaszának (3) bekezdése előírja.

A CSM szerint a kormány az alkotmány előírásait, valamint a CSM véleményét figyelmen kívül hagyva, kidolgozott egy rendeletet, amely, a speciális nyugdíjak megadóztatásával “burkolt módon” megvonja a szolgálati nyugdíjat az ügyészektől és bíráktól, ezáltal “korlátozva a bírák objektív függetlenségét ebből a szempontból”.

Az CSM szerint a nem hozzájáruláson alapuló nyugdíjak adóztatására vonatkozó rendelet sérti az alkotmánybíróság állandó joggyakorlatát, amely egyértelműen megállapította, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége alkotmányos garanciaként magába foglalja a bírák pénzügyi biztonságát, amely a szolgálati nyugdíj által egyúttal egy szociális garanciát is jelent.

A CSM ugyanakkor emlékeztet, hogy a májusi népszavazáson egyértelmű közösségi akaratként jelent meg, hogy a kormány ne adjon ki sürgősségi rendeleteket az igazságszolgáltatás területén.

“A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ismételten, határozottan és egyértelműen hangsúlyozza, hogy semmilyen módon nem tolerálja, hogy a szolgálati nyugdíjak eltörlésével negatívan befolyásolják a bírák és ügyészek jogállását és megsértsék függetlenségüket” – írja az idézett nyilatkozatban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások