Felhívás!

A CSM bírálja Ludovic Orban kijelentéseit

A CSM bírálja Ludovic Orban kijelentéseit Románia

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) felkérte az Igazságügyi Felügyeletet (IJ), hogy álljon ki az igazságszolgáltatás függetlensége mellett, miután Ludovic Orban miniszterelnök arra szólította fel a bírókat, hogy “figyelmesebben ítélkezzenek”.

A kormányfő azt követően nyilatkozott, hogy a bukaresti ítélőtábla szerdán felfüggesztette a pénzügyminisztérium átszervezéséről szóló kormányhatározatot, amely egyebek mellett megszüntette volna a jogi főosztályt.

A CSM bírói részlege csütörtöki ülését követően egy keményhangú közleményt adott ki, amelyben “súlyos kisiklásnak” nevezi a miniszterelnök nyilatkozatát.

A CSM “nem érti, hogy mit akar” a kormányfő, hogy azt akarja-e elérni, hogy “a kabinet egyetlen döntésének törvényességét se lehessen ellenőrizni”.

“Azt gondolom, hogy eldönthetjük, hogy vajon helyes-e vagy sem, hogy egy miniszterelnök így beszéljen egy ügyről, amelynek tárgyalása folyamatban van a bíróságon” – mondta Gabriela Baltag bíró.

A CSM elnöke, Nicoleta-Margareta Ţînţ bejelentette: a kormányfő nyilatkozatának pontos szövegét megküldte az Igazságügyi Felügyeletnek, hogy hatáskörének megfelelően eljárjon az ügyben.

A CSM szerint elfogadhatatlan, hogy a román miniszterelnök utasításokat ad a bíróknak, és megmondja, hogy mit kellene, vagy mit nem kellene csinálniuk.

Az ülésen jelen lévő igazságügyi miniszter “helytelennek” és “extrapoláltnak” nevezte a CSM tagjainak álláspontját és azt mondta: kijelentéseivel a kormányfő nem kérdőjelezte meg a bírók függetlenségét. Meglátása szerint Ludovic Orban “előbb állampolgár és csak azután miniszterelnök”, és “joga van, hogy kifejtse véleményét egy döntéssel kapcsolatban”. Hozzátette: ilyen alapon figyelembe kellene venni azokat a – minisztérium címére tucatjával érkező – leveleket, amelyekben különböző magánszemélyek mondják el panaszaikat a bíróságok egyes ítéleteivel kapcsolatban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.