Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A csíkszeredai magyar főkonzul szerint 2019 sikeres év volt

A csíkszeredai magyar főkonzul szerint 2019 sikeres év volt Románia

Sikeres év volt 2019 – jelentette ki a csíkszeredai magyar főkonzul. Tóth László kiemelte: idén több program valósult meg, és a nagyobb összegű magyar állami támogatás érkezett Erdélybe, mint a korábbi években bármikor.

Hirdetés
Hirdetés

Ősszel Baróton a 170 magyar gyereknek otthont adó óvodának nyújtott 15 millió forintos fejlesztési támogatást a magyar kormány.

Örülünk annak, hogy Erdővidék fővárosába, Barótra is elért ez a program, és ezt az óvodát is tudtuk fejleszteni.” – jegyezte meg Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár Baróton.

Csíkkarcfalván a Székelyföldi Jégkorong Akadémiához tartozó Orvosmetodikai Központot elindítását is támogatta a magyar kormány.

Évtizedeken keresztül nem volt komoly orvosi, sportorvosi és általában orvosi szűrés a sportoló gyerekeknél. Ezt az űrt szeretnénk kitölteni, ezt a hiányt szeretnénk pótolni.” – mondta Tánczos Barna, a Mens Sana Alapítvány elnöke Csíkszeredán.

Hirdetés
Hirdetés

Gyergyószentmiklóson pedig orvoslakásokat adtak át mintegy 250 ezer euró értékben.

Egy új, markáns, egy jól meghatározott és egy jövőbe látó, előre mutató nemzetpolitika kapott teret.” – jegyezte meg Nagy Zoltán polgármester Gyergyószentmiklóson.

Kerelőszentpálon májusban Orbán Viktor miniszterelnök személyesen adta át Románia legnagyobb magyar tőkéből megvalósuló takarmánykeverőjét.

A magyar kormány idén 66 erdélyi kis- és közép vállalkozást támogatott a Pro Ecomomica Alapítvánnyal közösen 24 milliárd forint összegben. A főkonzul szerint sikeres év volt 2019. Tóth László szerint a jövőben a nemzeti összetartozás tudatát kell tovább erősíteni.

A jövő évre nézve nemzetpolitikai szempontból ami kiemeltebb, vagy többletet hozhat – tekintettel a százéves évfordulóra – az az, hogy az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította ezt az évet. A Magyar Állandó Értekezlet az Erős magyar közösségek évének. Mindkettő azzal a céllal, hogy a nemzeti összetartozás tudatát még erősebben, még jobban megmutassa, és lehetőséget teremtsen arra a közösségeknek – így a székelyföldi magyar közösségeknek is – hogy ezt meg is élje.” – hangsúlyozta Tóth László, a Magyar Főkonzulátus főkonzulja Csíkszeredán.

Emellett a magyar kormány vállalta, hogy 2020-ban is tovább támogatja az óvoda- és a gazdaságfejlesztési programot.

(Hír TV)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük