Felhívás!

A csíkszeredai magyar főkonzul szerint 2019 sikeres év volt

A csíkszeredai magyar főkonzul szerint 2019 sikeres év volt Románia

Sikeres év volt 2019 – jelentette ki a csíkszeredai magyar főkonzul. Tóth László kiemelte: idén több program valósult meg, és a nagyobb összegű magyar állami támogatás érkezett Erdélybe, mint a korábbi években bármikor.

Ősszel Baróton a 170 magyar gyereknek otthont adó óvodának nyújtott 15 millió forintos fejlesztési támogatást a magyar kormány.

Örülünk annak, hogy Erdővidék fővárosába, Barótra is elért ez a program, és ezt az óvodát is tudtuk fejleszteni.” – jegyezte meg Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár Baróton.

Csíkkarcfalván a Székelyföldi Jégkorong Akadémiához tartozó Orvosmetodikai Központot elindítását is támogatta a magyar kormány.

Évtizedeken keresztül nem volt komoly orvosi, sportorvosi és általában orvosi szűrés a sportoló gyerekeknél. Ezt az űrt szeretnénk kitölteni, ezt a hiányt szeretnénk pótolni.” – mondta Tánczos Barna, a Mens Sana Alapítvány elnöke Csíkszeredán.

Gyergyószentmiklóson pedig orvoslakásokat adtak át mintegy 250 ezer euró értékben.

Egy új, markáns, egy jól meghatározott és egy jövőbe látó, előre mutató nemzetpolitika kapott teret.” – jegyezte meg Nagy Zoltán polgármester Gyergyószentmiklóson.

Kerelőszentpálon májusban Orbán Viktor miniszterelnök személyesen adta át Románia legnagyobb magyar tőkéből megvalósuló takarmánykeverőjét.

A magyar kormány idén 66 erdélyi kis- és közép vállalkozást támogatott a Pro Ecomomica Alapítvánnyal közösen 24 milliárd forint összegben. A főkonzul szerint sikeres év volt 2019. Tóth László szerint a jövőben a nemzeti összetartozás tudatát kell tovább erősíteni.

A jövő évre nézve nemzetpolitikai szempontból ami kiemeltebb, vagy többletet hozhat – tekintettel a százéves évfordulóra – az az, hogy az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította ezt az évet. A Magyar Állandó Értekezlet az Erős magyar közösségek évének. Mindkettő azzal a céllal, hogy a nemzeti összetartozás tudatát még erősebben, még jobban megmutassa, és lehetőséget teremtsen arra a közösségeknek – így a székelyföldi magyar közösségeknek is – hogy ezt meg is élje.” – hangsúlyozta Tóth László, a Magyar Főkonzulátus főkonzulja Csíkszeredán.

Emellett a magyar kormány vállalta, hogy 2020-ban is tovább támogatja az óvoda- és a gazdaságfejlesztési programot.

(Hír TV)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.