Felhívás!

A Cioloş-kormány beiktatásáról szavaz a parlament

A Cioloş-kormány beiktatásáról szavaz a parlament Románia

A Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök által benyújtott kormányprogramról és a miniszterek névsoráról szavaz szerdai együttes ülésén a képviselőház és a szenátus. A kormány beiktatásához minősített többségre, azaz 234 szavazatra van szükség. Az ülés akkor határozatképes, ha a törvényhozók fele plusz egy személy jelen van.

Cioloş: szavazzanak bizalmat egy válságkormánynak, hogy együtt mutathassunk példát felelősségből

Arra kérte a törvényhozókat Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök szerdán, a kormánya beiktatásáról szóló parlamenti ülésen, hogy szavazzanak bizalmat egy válságkormánynak, együtt mutatva példát felelősségből az állampolgároknak.

A plénum előtt tartott beszédében a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) elnöke rámutatott, hogy Románia ‘olyan mély válsághelyzetben van, amelyet már nem lehet tagadni és figyelmen kívül hagyni’.

‘Emiatt azt szeretném és javasolnám, hogy ez a mai ülés ne az ellenfél támadására koncentráló, és ezzel választási tőkét kovácsoló politikai beszédek ülése legyen. Én nem azért vagyok itt, hogy bárkit is vádoljak, vagy emlékezetes beszédet tartsak, felelősöket keresve. Azért vagyok itt, hogy beismerjem, magam is elkövettem azt a hibát, hogy felületes és közömbös maradtam, de azért is, hogy vállaljam mindazt, amit ezen túl tenni lehet’ – mondta a kijelölt kormányfő a törvényhozóknak.

Cioloș politikai fegyverszünetet ajánlott, arra biztatva a törvényhozókat, hogy az ország válságból való kilábalása érdekében szavazzanak bizalmat az általa javasolt kabinetnek.

Beszédében rámutatott, tudatában van annak, hogy egy kisebbségi kormány nem az ideális megoldás, de egészségügyi válsághelyzet van, ezért félre kell tenni a politikai büszkeséget. Hangsúlyozta, hogy az USR semmit nem nyer abból, ha a parlament bizalmat szavaz a kabinetnek, mert abban a hálátlan helyzetben lesz, hogy gyors és súlyos intézkedéseket kell meghoznia. Ennek tükrében Cioloş politikai fegyverszünetet ajánlott a pártoknak, hogy az ország helyzetén pozitív irányban változtassanak.

A kijelölt kormányfő kitért arra is, hogy az USR kormányprogramja megoldásokat ajánl mind a Covid-járványra, mind a megnövekedett energiaárakra, és ezen kívül tartalmazza az országos helyreállítási tervbe foglalt reformokat is.

Cioloş szerint egy USR-kormány biztosítékot jelentene arra, hogy ez a 30 milliárd eurós terv meg is valósul.

Kelemen Hunor: bocsánatot kell kérnünk a választóinktól

A törvényhozóknak bocsánatot kellene kérniük a választóiktól a válságért – jelentette ki a Cioloş-kabinet beiktatásáról szóló szerdai parlamenti ülésen Kelemen Hunor. A szövetségi elnök közölte azt is, hogy az RMDSZ nem szavaz bizalmat a kijelölt miniszterelnök által javasolt kormánynak.

Beszédében Kelemen Hunor emlékeztette a képviselőket és a szenátorokat arra, hogy az egy évvel ezelőtti választási kampányban a pártok nem véget nem érő konfliktusokat, instabilitást, bizonytalanságot és káoszt, hanem stabilitást, tervezhetőséget, a magasabb életszínvonal reményét ígértek a polgároknak.

“Az elmúlt két hónapban a politikai osztály nagyobbik része csak botrányt, hisztériát és fölösleges politikai balettet nyújtott a polgároknak. (…) Mindenekelőtt bocsánatot kellene kérnünk ezért a választóinktól. Én elnézést kérek tőletek, tisztelt polgártársaim, de ezt nem tehetem meg a parlament összes tagjának nevében. (…) A Románia elé tornyosuló problémákat kellene most megvitatnunk” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor azt üzente a Mentsék meg Romániát Szövetség (USR) politikusainak, hogy “ezen a teszten elbuknak”, de holnaptól közös erőfeszítéseket kell tenni a koalíció helyreállításáért.

Simion: az USR szóba sem akart állni az AUR-ral, de ha akarnak tárgyalni, tárgyalhatunk

A Cioloş-kabinet beiktatásáról szóló szerdai parlamenti ülésen a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion képviselő bejelentette, hogy nem kíván beszédet tartani a pártjának járó időkeretben.

A politikus ezt azzal indokolta, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem kezdeményezett kormányalakítási tárgyalásokat az AUR-ral és a Szociáldemokrata Párttal (PSD). “Azt mondták, hogy az AUR-al és a PSD-vel szóba sem állnak. Elnézve őket az USR-s kollégáim is tudják, hogy kormányuknak nem szavaz bizalmat a parlament. De ha akarnak tárgyalni velünk, akkor tárgyalhatunk” – jelentette ki George Simion.

Anca Dragu szenátusi elnök figyelmeztette az AUR politikusát, hogy a pártok képviselői egy előre meghatározott sorrendben szólalhatnak fel a parlamentben, ezért használja ki az időkeretet, mert később már nem juthat szóhoz.

Simion így replikázott: “Elnök asszony, akarja vagy sem, hogy átmenjen ez a kormány? Hagyjuk a sorrendet, mert úgy látom, hogy a liberálisok meg sem tudnak mukkanni”.

Pambuccian: a nemzeti kisebbségek frakciójának voksa szimbolikus lesz

Románia soha nem volt még ennél súlyosabb helyzetben, a politikai válság soha nem húzódott el ilyen hosszú ideig, de a dolgokat nem lehet úgy megoldani, hogy “egy olyan kormányt erőltetünk, amelynek nincs támogatottsága” – jelentette ki Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője a Cioloş-kabinet beiktatásáról szóló szerdai parlamenti ülésen.

Beszédében hangsúlyozta, nem is érti, hogy a jelenlegi körülmények között miért volt szükség erre a parlamenti ülésre.

Pambuccian rámutatott, a nemzeti kisebbségek törvényhozói valós stabilitást akarnak minél előbb, de hozzátette, hogy az előre hozott választások nem jelentenének megoldást a gyors válságkezelésre. A helyzetet csak együtt, tárgyalóasztalhoz ülve lehet megoldani, összegezte.

Hozzátette, miután a hétfői frakcióülésen megoszlottak a vélemények, úgy döntöttek, hogy a csoport tagjai lelkiismeretük szerint szavaznak. Szerintük ez a voks amúgy is szimbolikus lesz, mert a Cioloş-kabinet beiktatására a kisebbségek képviselőinek támogatásával sem lenne esély.

“Néhányan közülünk a kormány beiktatása mellett fognak szavazni, néhányan egyáltalán nem fognak szavazni, pontosan azért, hogy kifejezzük elégedetlenségünket amiatt, hogy késik a politikai helyzet stabilizálódása. Ez lehetővé tenné végre, hogy komolyan foglalkozzunk ezekkel a válságokkal” – szögezte le Pambuccian.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.