Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

660 ezer tanuló kap idén ösztöndíjat

660 ezer tanuló kap idén ösztöndíjat Románia

2022-ben 660.000 tanuló részesül majd ösztöndíjban, hat kategóriában: teljesítmény, érdem, tanulmányi, szociális, szakmai vagy „középiskolai pénznek” nevezett juttatásban – közölte vasárnap este Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

A teljesítményösztöndíj 500 lej, az érdemösztöndíj 200 lej, a tanulmányi ösztöndíj 150 lej (több mint a tavalyi érdemösztöndíj értéke). Az utóbbi juttatást a feltételeket teljesítő, 7,50 feletti átlaggal rendelkező diákok kapják. A negyedik kategória az idén 200 lejre növelt szociális ösztöndíj a „valóban nehéz helyzetben lévő” tanulóknak. Az ötödik kategória a szakmai ösztöndíj, amelyben 100.000 diák részesül. Ennek összege szintén havi 200 lej. A hatodik kategória pedig a „középiskolai pénz” elnevezésű, havi 250 lejes ösztöndíj, amit további 23.000 diák kap meg. 2022-ben tehát összesen 660.000 diák részesül majd az ösztöndíjban – fejtette ki a miniszter a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a kormány december végén elfogadta az iskolaelhagyás csökkentését célzó, 543 millió eurós finanszírozású országos programot. Ennek keretében márciusra legalább 750 olyan iskola fog támogatást kapni, amelyben fokozott a lemorzsolódás veszélye.

„Az ösztöndíjrendszerrel együtt, valamint a 3200 iskolai busz beszerzésének megkezdésével együtt, ami megyénként átlagosan 75 kisbuszt jelent, ezek olyan intézkedések, amelyek végre hatékonyak lehetnek az iskolaelhagyás csökkentésében” – tette hozzá a Cîmpeanu.

Csütörtök délelőtt tanulók egy csoportja tüntetett Bukarestben az oktatási minisztérium székháza előtt, az ösztöndíjfeltételek módosítása ellen tiltakozva.

Szerdán több diákszövetség bejelentette, hogy bíróságon támadja meg azt a rendeletet, amellyel 8,50-ről 9,50-re emelték az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges tanulmányi átlag alsó küszöbét. A kezdeményezést a Konstanca, Bákó, Vâlcea, Ilfov, Máramaros és Temes megyei, valamint a bukaresti tanulók érdekvédelmi szervezetei támogatják.

A tanulók országos tanácsa (CNE) szintén bírálta az ösztöndíjak odaítélésének feltételeit jóváhagyó rendeletet.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 14., 2:55
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A Szentgyörgy ösztöndíjat is most a napokban hirdették meg, de hamar le kell adni a hónap végéig. Hamarabb is meghirdethetnék, évente ugyanazok a feltételek. Aki nem tudná, az egyetemistáknak szesszió van ilyenkor, tanulniuk kell, nincs idejük összeállítani. Nem hinném, hogy véletlenül sem változtatnak. A vezetőtanárok több évfolyamot vizsgáztatnak, nincs idejük foglalkozni velük. Évente ezt a problémát jelzik, de az illetékeseknél süket fülekre talál. Ha össze is tudja állítani időre, szégyenszemre kap alacsony pontszámot, pedig a költségvetésből erre elkülönítve több száz diáknak jutna.
  A lányom is le szeretné adni, de tanára a szesszió lejártáig meg mondta, hogy nem tud, mert nincs rá kapacitása, összecsapni meg kevés pontszámot kapva szégyenkezni nem akar senki.
  Az újságban sem láttam meghirdetve a tanács által, talán mert nem az a cél, hogy az egyszerű ember gyereke is megkaphassa, hanem kinek a ki fiaborja kaphassa. Kommentemet lehet ezt törölni fogják.

 • User
  Dátum: 2022. január 15., 1:42
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Esetleg kitolják február végéig, de az sem segít, mert a vizsgáztatás az egyetemistáknak addig tart. Akik kitalálták ezt az időpontot biztosan látogatásnélkülin járták, hogy nem tudják vagy nem is akarnak adni.