Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

53 millió facsemetét ültetnek el idén országszerte

53 millió facsemetét ültetnek el idén országszerte Románia

Országszerte összesen 53 millió facsemetét fognak elültetni az idén, 2500 helyen a nulláról kezdik az erdősítést, jelentette ki pénteken Costel Alexe környezetvédelmi, víz- és erdőügyi ügyvivő miniszter az Országméretű erdő elnevezésű országos erdősítési kampány Dâmboviţa megyei nyitóeseményén.

Hirdetés
Hirdetés

Idén 53 millió facsemetét küldenek szét, 13.000 területen erdősítenek az országban, ezek közül 2500 erdőt a nulláról kezdenek el ültetni. Többek között 7000 fiatal erdőbe ültetnek még csemetéket, erdősávokat telepítenek a Bukarest – Konstanca autópálya mentére, illetve Nagyvárad körgyűrűjének szegélyére, de a dăbuleni-i homokos területet is fásítják, mondta Alexe.

Az ügyvivő miniszter hangsúlyozta, hogy a most startoló kampány az utóbbi évtized legnagyobb erdősítési kampánya Romániában, és reméli, hogy az állami intézményekkel, a jóhiszemű állampolgárokkal közösen sikerül minél nagyobb területet erdősíteni, és bebizonyítani mindenkinek, hogy az illegális fakivágás ellen hozott törvényes intézkedéseken túl is tenni akarunk azért, hogy az elkövetkező generációk minél szebb, zöldebb és kiterjedtebb erdőknek örvendhessenek.

Az erdősítési kampány nyitóeseményén, amelyet a Dâmboviţa megyei Ulieşti településen tartottak, Klaus Johannis államelnök, Ludovic Orban ügyvivő kormányfő és Florin Cîţu kijelölt kormányfő is részt vett.

Johannis: jelentősen növelni kell a hazai erdős területeket

Jelentősen növelni kell a hazai erdős területeket – jelentette ki Klaus Johannis államfő.

Az elnök hangsúlyozta, több erdőre van szükség Romániában, egyrészt mert szinte mindenütt az országban gondok vannak a levegő minőségével, márpedig a fák tisztítják a levegőt, másrészt lassítják a globális felmelegedést, amely szintén komoly gondokat okozhat Romániában is, főleg az ország déli részén.

Johannis kiemelte, nem elég pótolni az illegálisan kivágott fákat, ezzel párhuzamosan növelni kell az erdős területeket.

„Jelentősen növelni kell a hazai erdős területeket, és ez a kampány megfelelő kezdetet jelenthet erre. Remélem, ez az akció ösztönzőleg hat majd a helyi hatóságokra, és beültetik majd a kihasználatlanul álló területeket, hogy az elkövetkező években jelentősen nőjön az erdős területek aránya” – fogalmazott.

Az államfő ugyanakkor arra kérte a kormányt, találjon új megoldásokat az erdők megvédésére, mert – mint mondta – elfogadhatatlan, hogy a 21. században még mindig jelentős mértékű illegális fakitermelés zajlik.

Az elnök több tölgycsemetét ültetett el az Ulieşti-en elindított kampány keretében, hangsúlyozva, hogy az erdők Románia zöld aranyát képezik, ezért védeni és szaporítani kell ezeket.

Részt vett az eseményen Ludovic Orban is. Az ügyvivő miniszterelnök beszédében kiemelte, „gyermekeink és unokáink jövőjének biztosítása érdekében” újra kell ültetni az erdőket mindenhol, ahol szükséges. Mindehhez azonban nem elég a hatóságok igyekezete, az állampolgároknak is ki kell venniük a részüket ebből a munkából – tette hozzá.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások