Felhívás!

FRISSÍTVE: 5000 lejre bírságolta a diszkriminációellenes tanács Klaus Iohannist

FRISSÍTVE: 5000 lejre bírságolta a diszkriminációellenes tanács Klaus Iohannist Románia

Megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát Klaus Iohannis államfő, amikor magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit – állapította meg szerdai határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

A CNCD szavazattöbbséggel elfogadott határozatában 5000 lejes (360 ezer forint) bírságot szabott ki az elnökre.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta: ilyen esetekben nem a bírság mértéke számít, hanem az a tény, hogy egy állami intézmény megállapította a kihágást. A tanács 2000-től 100 ezer lejig terjedő bírságokat róhat ki, tehát az államfőre kiszabott büntetés kiegyensúlyozott, mértéktartó bírságnak számít – tette hozzá.

“Joga van az államelnöknek fellépni minden olyan esetben, amikor az állam területi épsége és szuverenitása van veszélyben, de ezt úgy kell megtegye, hogy mellőzze a gyűlöletbeszédet” – jelentette ki a CNCD elnöke.

Kifejtette: Iohannis tudatosan “játszott rá” azokra a sok évtizedes előítéletekre, amelyek léteznek a román társadalomban a magyarokkal szemben, amikor a magyar nyelvet használta. Az, hogy “a magyarok el akarják lopni Erdélyt”, egyike volt azoknak a szlogeneknek, amelyekre a nacionalista kommunista Románia épült, amelyekre az ország asszimilációs politikáját alapozták, és ez folytatódott 1990 után is. Mindennek az államfő is tudatában volt – magyarázta Asztalos Csaba a CNCD szavazattöbbséggel hozott határozatát.

A diszkriminációellenes tanács a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megkeresése alapján kezdte vizsgálni Klaus Iohannis kijelentését, később Marcel Ciolacu házelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke is bepanaszolta Iohannist a CNCD-nél.

A Székelyföld autonómiastatútumának szenátusi hallgatólagos elfogadását kifogásoló Klaus Iohannis április 29-én magyar nyelvű “Jó napot kívánok, PSD!”, illetve “Jó napot, Ciolacu!” köszöntésekkel gúnyolódva azzal vádolta a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki PSD-t, hogy odaadná Erdélyt a magyaroknak, a PSD-elnöknek pedig feltette a szónoki kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

Azt, hogy az államfő kijelentése gyűlöletbeszédnek minősül, 6:1 arányban, magát a bírságot pedig 5:1 arányban szavazta meg a tanács. A CNCD határozatát – a közzétételtől számított 15 napon belül – bíróságon támadhatja meg az államfő.

Iohannis fellebbezni fog a döntése ellen

Klaus Iohannis államfő fellebbezni fog az illetékes bíróságon az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vezetősége által hozott határozat ellen, mivel úgy véli, hogy az politikai döntés, jelentette be az Államelnöki Hivatal szerdán.

“Klaus Iohannis államelnök tudomásul vette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) mai (szerda – szerk. megj.) határozatát. Mivel a CNCD határozata politikai döntés, Románia elnöke meg fogja azt támadni az illetékes bíróságon” – mutat rá a hivatal.

Kelemen: helyes és szükséges döntés

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy fontosnak tartja az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által az államfőre kiszabott bírságot, nem annak értéke, hanem üzenete miatt.

“Helyes és szükséges döntés. Persze, a bírság nem az értéke szempontjából jelentős, mert egy államelnöknek nem nagy összeg az 5000 lej. Lehet, hogy meg is támadja a fellebbviteli bíróságon – meglátjuk. Ami fontos, az a döntés üzenete: hogy az etnikai közösséget, az emberi méltóságot diszkrimináció érte. Ez az üzenet sokkal jelentőségteljesebb, mint maga a bírság. Ezért örülök annak, hogy a döntést a nagyon nagy többséggel hozták meg” – mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, továbbra is azon az állásponton van, hogy Iohannis elnök bocsánatkéréssel tartozik, mert “etikai és politikai szempontból is elfogadhatatlan nyilatkozatokat tett”.

“Továbbra is várjuk Iohannis elnök bocsánatkérését” – szögezte le Kelemen Hunor.

Ciolacu: Iohannisnak kötelessége nyilvánosan bocsánatot kérni

Marcel Ciolacu véleménye szerint Klaus Iohannisnak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie, és meg kell ígérnie a románoknak, hogy többé nem próbálja meg olyan témákkal életben tartania a pártját, amelyek méltatlanok egy európai államfőhöz.

“Iohannis elnöknek nyilvánosan bocsánatot kell kérnie, és meg kell ígérnie a románoknak, hogy többé nem próbálja meg olyan témákkal életben tartani a pártját, amelyek méltatlanok egy európai elnökhöz. Az államfő Erdéllyel kapcsolatban tett kisiklását ma a CNCD szankcionálta. Szükséges, de szimbolikus gesztus volt. Sajnos Iohannis nagyot ártott az államelnöki funkció megítélésének. Az elnöknek tudnia kéne, hogy a 21. század Európájában már nem lehet ilyen durva petárdákkal dobálózni a nyilvánosság előtt. Minden európai kancellária előtt nevetségessé tette Romániát! Más prioritásai vannak a románoknak, Iohannis úr” – írta Ciolacu a Facebookra.

Orban: az államfő egy tisztán politikai döntés áldozata lett

Ludovic Orbant bevallása szerint “megdöbbentette” az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Klaus Iohannis államfőt érintő szerdai döntése.

A miniszterelnök szerint “egy PSD-RMDSZ-többség” olyan határozatot hozott, “amelynek nincs köze a törvényhez és a diszkrimináció szankciórendszeréhez”.

A kormányfő úgy véli, Románia elnöke “egy tisztán politikai döntés áldozata lett”, amely rávilágít arra, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt intézmények alkotmány- és törvényellenes döntéseket hoznak. “Románia elnöke gyakorlatilag nem azért kapott bírságot, mert diszkriminációt követett volna el, hanem mert az alaptörvény szellemében járt el és egy alkotmányos elvet védett, illetve mert leleplezte a PSD állandó cinkossági politikáját, hiszen a PSD az RMDSZ támogatásának megszerzése érdekében elfogadhatatlan kompromisszumokat kötött, és olyan jogszabályokat szavazott meg, amelyek mindenütt kötelezővé tették volna a kisebbségek nyelvének használatát, ugyanakkor megengedte az úgynevezett Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet hallgatólagos elfogadását” – fogalmazott.

Hozzátette, a PSD az elmúlt három évben több ízben is bebizonyította, hogy “nem az ország érdekeit védi”, és bármilyen kompromisszumra képes a hatalmon maradás érdekében.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 20., 14:01
  ÉRTÉKELÉS: 3

  5000 lejt megérné vélemenyt mondani róla meg a neamjairól?Persze már mások mondtak eleget róluk a II VH után meg a Ceau időben hogy mekkora hazaárulók ,hogy Németországba akarnak menni.

 • User
  Dátum: 2020. május 20., 15:57
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ennek a pojacanak ennyi meg sem kottyan! Kulonben is fellebezni fog mert o szent es serthetetlen!! Napi jeleneseibol mar csak a hitleri karlendites hianyzik…