Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

500 ezer laptop és táblagép megvásárlását finanszíroznák európai alapokból

500 ezer laptop és táblagép megvásárlását finanszíroznák európai alapokból Románia

Az európai alapok minisztériuma 100 millió eurót szándékozik kiutalni a helyi önkormányzatoknak mintegy 500.000 megvásárlandó laptop és táblagép elszámolására, az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet a kabinet pénteki ülésén bocsátják szavazás alá.

Hirdetés
Hirdetés

Erről Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes számolt be a kormányülés elején Ludovic Orban azon kérdésére, hogy hogy állnak a tanévkezdés előkészületei.

Turcan szerint ugyanakkor 50 millió eurót különítenének el szintén a helyi önkormányzatok számára higiéniai termékek és fertőtlenítőszerek megvásárlására, valamint 25 millió eurót egészségügyi konténerek beszerzésére azokon a településeken, ahol nincs vízhálózat.

Hozzátette, Monica Anisie oktatási miniszter törvénytervezetet javasol a befagyasztott tanügyi állások, illetve iskolaorvosi és asszisztensi állások kiírására, a kormányfő pedig felkérte a minisztert, hogy kérjen helyzetfelmérést a tanfelügyelőségektől ebben az ügyben.

Az illető törvénytervezet szabályozza ugyanakkor azt a törvényes keretet is, amely értelmében fel lehet függeszteni a tanítást kialakuló fertőzési góc, vagy súlyosbodó járványhelyzet esetén, mutatott még rá Turcan, nyomatékosítva, hogy ez esetben nem a sürgősségi rendelet variánst választják, hogy az alkotmánybíróság ne értelmezhesse korlátozó intézkedésként.

Turcan elmondta még, hogy a tanügyminiszter javasolja még egy sürgősségi kormányrendelet-tervezet pótnapirendre való felvételét, amely az online oktatást szabályozza abban az esetben, ha erre kerülne a sor.

A munkaügyi minisztérium vitára bocsát egy sürgősségi rendelettervezetet, amely előírja a szülők által a tanítás felfüggesztése, vagy az iskolák bezárása miatt kivett szabadnapok kifizetését, számolt még be Turcan.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük