Felhívás!

500 ezer laptop és táblagép megvásárlását finanszíroznák európai alapokból

500 ezer laptop és táblagép megvásárlását finanszíroznák európai alapokból Románia

Az európai alapok minisztériuma 100 millió eurót szándékozik kiutalni a helyi önkormányzatoknak mintegy 500.000 megvásárlandó laptop és táblagép elszámolására, az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet a kabinet pénteki ülésén bocsátják szavazás alá.

Erről Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes számolt be a kormányülés elején Ludovic Orban azon kérdésére, hogy hogy állnak a tanévkezdés előkészületei.

Turcan szerint ugyanakkor 50 millió eurót különítenének el szintén a helyi önkormányzatok számára higiéniai termékek és fertőtlenítőszerek megvásárlására, valamint 25 millió eurót egészségügyi konténerek beszerzésére azokon a településeken, ahol nincs vízhálózat.

Hozzátette, Monica Anisie oktatási miniszter törvénytervezetet javasol a befagyasztott tanügyi állások, illetve iskolaorvosi és asszisztensi állások kiírására, a kormányfő pedig felkérte a minisztert, hogy kérjen helyzetfelmérést a tanfelügyelőségektől ebben az ügyben.

Az illető törvénytervezet szabályozza ugyanakkor azt a törvényes keretet is, amely értelmében fel lehet függeszteni a tanítást kialakuló fertőzési góc, vagy súlyosbodó járványhelyzet esetén, mutatott még rá Turcan, nyomatékosítva, hogy ez esetben nem a sürgősségi rendelet variánst választják, hogy az alkotmánybíróság ne értelmezhesse korlátozó intézkedésként.

Turcan elmondta még, hogy a tanügyminiszter javasolja még egy sürgősségi kormányrendelet-tervezet pótnapirendre való felvételét, amely az online oktatást szabályozza abban az esetben, ha erre kerülne a sor.

A munkaügyi minisztérium vitára bocsát egy sürgősségi rendelettervezetet, amely előírja a szülők által a tanítás felfüggesztése, vagy az iskolák bezárása miatt kivett szabadnapok kifizetését, számolt még be Turcan.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.