Felhívás!

Költségvetés-kiigazítás: 50 milliárd lejjel nőtt a költségvetés hiánya a tervezetthez képest

Költségvetés-kiigazítás: 50 milliárd lejjel nőtt a költségvetés hiánya a tervezetthez képest Gazdaság

50 milliárd lejjel nőtt a költségvetés hiánya a tervezetthez képest, a költségvetés kiigazításakor elérte a 90,9 milliárd lejt, ami a bruttó hazai termék (GDP) 8,6%-ának felel meg – közölte a pénteki kormányülés elején Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető szerint a hiány növekedését az okozta, hogy nagyjából 20 milliárd lejjel csökkentek a bevételek és 30 milliárddal nőttek a kiadások.

Cîţu kifejtette: a jelenlegi költségvetés-kiigazítás a gazdaság 3,8%-os zsugorodásával számol, ami két százalékponttal rosszabb, mint a becsült érték. Ez az alatt a két hónap alatt gyűlt fel, amíg a gazdaság gyakorlatilag leállt. Úgy értékelte, hogy Románia mintegy 10 százalékos visszaesése nem számít rossznak, hisz az európai átlag 14%. (…)

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy a költségvetés-kiigazítás tervezete szeptember 1-jétől a nyugdíjpont értékét 1265 lejről 1442 lejre, a legalacsonyabb nyugdíj összegét pedig 704 lejről 800 lejre emeli, a gyermeknevelési támogatás pedig 20 százalékkal lesz magasabb.

3,11 milliárd lejjel egészítik ki az egészségügyi tárca büdzséjét

Az egészségügyi minisztérium költségvetését 3,11 milliárd lejjel egészítjük ki – jelentette ki Florin Cîţu.

A miniszter szerint ebből 1,1 milliárd lej megy a bérek kifizetésére, 500 millió lej gyógyszerekre, 800 millió lej az egészségbiztosítási járadékok kifizetésére. Cîţu hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány kifizetett az idén 3 milliárd lejt tavalyi készletek fedezésére, 2,4 milliárd lejt a betegszabadságok kifizetésére, és ehhez hozzájön most további 800 millió lej.

A pénzügyminiszter beszámolója után Ludovic Orban kormányfő megkérdezte Nelu Tătaru egészségügyi minisztert, hogy a költségvetés-kiegészítés összege fedezi-e a tárca szükségleteit, amire a miniszter igennel válaszolt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.