Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

320 km vasút megy tönkre évente

320 km vasút megy tönkre évente Románia

Csak egyhuszadát javítják meg évente a rossz állapotba kerülő vasútvonalaknak Romániában, derül ki Lucian Șova közlekedési miniszter keddi nyilatkozatából. A miniszter 2019-re új „költségvetési megközelítést” ígér mind az útügyi hatóság, mind az államvasutak számára. Eközben a román személyvonatok átlagsebessége 42 km/h, a tehervonatok pedig 15 km/h-ás sebességgel döcögnek.

Lucian Șova a képviselőház közlekedési bizottságában beszélt a román vasút lesújtó finanszírozásáról. Elmondta, évente 320 kilométernyi vasút állapota romlik le és csak 16 kilométeren végeznek teljes felújítást, ugyanis ennyire elég a vasútvállalat költségvetése.

A miniszter szerint az elmúlt 30 év során nem fordítottak elég pénzt javításokra, ami az infrastruktúra leromlásához és a közlekedési sebesség csökkenéséhez vezetett.

„A sebességkorlátozások miatt a romániai vonatok átlagsebessége nagyon lecsökkent az általunk alapul vett 1989-es szinthez képest. Sajnos az 1990-től kezdődő időszakban az infrastruktúráért felelős vállalat számára karbantartásra és javításra kiutalt összegek annyira alacsonyak voltak, hogy ma csak azokat a szakaszokat tekinthetjük nagyon jó minőségűnek, amelyek európai uniós forrásokból épültek újra” – tette hozzá Șova.

A tárcavezető szerint ez nem jelenti azt, hogy a vonatközlekedés ne lenne biztonságos, mivel minden vasúti szakaszon végeznek ellenőrzéseket, annak elhasználtsága és állapota függvényében.

Șova kiemelte, hogy jövő évre egy új költségvetési megközelítést fog javasolni, mind a CFR, mind az közutak adminisztrálásával foglalkozó vállalat számára, hogy mindkettő karban tudja tartani az ügykezelésébe tartozó problémás szakaszokat.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban bejelentette, pártja egyszerű indítványt fog benyújtani a szenátusban Lucian Șova közlekedési miniszter ellen.

(Hotnews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük