Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tiltakoznak a közúti szállítók

Tiltakoznak a közúti szállítók Gazdaság

A szállításügyi minisztérium épülete előtt tiltakoznak szerdán és csütörtökön a Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetségének tagjai, mivel a szaktárca a közúti szállítást szabályozó, 2011/27-es kormányrendelet módosítását tervezi.

A 9 és 17 óra között tartandó tüntetésre hozzávetőlegesen 700 személyt várnak a szervezők, ugyanakkor a tervek szerint 500 autóbusz és kisbusz fog a szaktárca épülete előtt állomásozni.

Múlt héten a közúti szállítás szüneteltetésével egybekötött nagyszabású tiltakozóakciót helyeztek kilátásba a szállítási vállalatok, szövetségek és szakszervezetek szeptember 25-ére, 26-ára és 27-ére. A COTAR akkor közleményében azt írta, hogy Lucian Şova tárcavezető lemondását követelik, mivel „ismételten inkompetenciáról tett bizonyságot”.

A szállítók elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a tárca a közúti szállítást szabályozó 2011/27-es kormányrendelet módosítását tervezi. A COTAR képviselői szerint a tervezett módosítások az egész ágazatban zavart okoznának, és súlyosan érintenék a személyszállítást. Ugyanakkor a taxistörvény módosítását is követelik a szállítók.

Lucian Şova miniszter ennek kapcsán kedden azt mondta, több mint 15 éve 325 vállalat folytat menetrend szerinti személyszállítást Romániában, és amennyiben a jelenlegi szabályozások maradnak érvényben, e 325-ös csoporton kívüli cég nem folytathat ilyen tevékenységet, akkor sem, ha megvan minden jóváhagyása. A rendelet módosításával a cél nyitottá tenni a piacot minden, a feltételeknek eleget tevő szállítási vállalat számára, alkalmazkodva ezzel a Versenytanács ajánlásaihoz, illetve a 2019. július 1-jétől érvénybe lépő európai szabályozáshoz – mondta még a tárcavezető.

FRISSÍTÉS: A tervezettnél három órával korábban véget ért a tiltakozás

A közúti szállítást szabályozó kormányrendelet tervezett módosításai ellen tüntetők azt mondták, csütörtökön hasonló megmozdulást tartanak, amelyen még többen vesznek részt.

„Most elmegyünk a szállításügyi minisztérium épülete elől, mert nem akarjuk, hogy a tárcavezető a végtelenségig csúfot űzzön belőlünk. Egyelőre nem mutatták semmiféle jelét annak, hogy hajlandók lennének a párbeszédre. Holnap visszatérünk, még többen, mint ma” – fogalmazott a szerdai akció végén a COTAR elnöke, Vasile Ştefănescu.

Hozzátette, csütörtökön egyeztetést folytatnak a Társadalmi Párbeszéd Bizottsággal, és amennyiben nem teljesítik követeléseiket, az október 6-7-én esedékes referendumot követően több mint 2500 autóbusszal és kisbusszal vonulnak majd a kormány épülete elé, és az egész országban felfüggesztik a közúti szállítást.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük