Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

12,5 százalékos nyugdíjemelésben állapodtak meg a koalíciós pártok

12,5 százalékos nyugdíjemelésben állapodtak meg a koalíciós pártok Románia

Megerősítették hétfő este a koalíciós pártok vezetői, hogy jövő év január 1-jétől 12,5 százalékkal nőnek a nyugdíjak.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu, valamint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kormányfőhelyettes Facebook-bejegyzésben számolt be a hétfői koalíciós ülésen született döntésekről.

Mint írták, január 1-jétől 12,5 százalékkal 1784 lejre nő a nyugdíjpont értéke a hozzájárulás elve alapján megítélt juttatások esetében.

Emellett a kisnyugdíjasokat további támogatásban részesítik 2023-ban: a legfeljebb 1500 lejes nyugdíjjal rendelkezők 1000 lejes, az 1501 és 2000 lej közötti öregségi juttatásban részesülők 800 lejes, a 2001 és 3000 lej közötti nyugdíjjal rendelkezők 600 lejes segélyt kapnak. A támogatást két részletben folyósítják, az egyiket a 2023-as év első félévében, a másikat a második szemeszterben.

Emellett a legfeljebb 1700 lejes nyugdíjjal rendelkezők jövőre is megkapják a 250 lejes szociális utalványokat. Ezek továbbra is kéthavonta járnak majd, egész év folyamán.

A kisnyugdíjasokat az energiaszámlák kifizetésében is segítik: a 60 éven felüli, legtöbb 2000 lejes nyugdíjjal rendelkezők 1400 lejes támogatást kapnak erre a célra, ugyancsak két részletben.

Megállapodás született arról is, hogy a fogyatékkal élők 13. havi juttatást kapnak, az inflációhoz igazítják a háborús veteránok és azok özvegyeinek 2018-tól befagyasztott juttatását (ami hozzávetőlegesen 30 százalékos emelést jelent), és a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) is az infláció mértékével nő majd 2023. január 1-jétől. 

USR: ez a szüleink és a nagyszüleink megalázása

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke bírálta a koalíciós pártok vezetői által hétfő este bejelentett 12,5 százalékos nyugdíjemelést, hangsúlyozva, hogy ez még az inflációt sem fedezi.

Cătălin Drulă egy Facebook-bejegyzésben azt írta, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hónapokon át “itt a piros, hol a pirost” játszott a nyugdíjakkal, végül bejelentették, hogy mindössze 12,5 százalékkal növelik ezeket, bár az országos helyreállítási tervben (PNRR) a nyugdíjkiadásokra megszabott felső határ 27 százalékos emelést is lehetővé tett volna.

“Ez a nyugdíjemelés még a 15 százalékos inflációt sem fedezi. Ez a szüleink és a nagyszüleink megalázása” – fogalmazott.

Az ellenzéki párt vezetője hozzátette, a különnyugdíjak átlagos összege a nyolcszorosa a hozzájárulás elve alapján megítélt juttatásoknak, ugyanakkor meggyőződése, hogy sem a PSD, sem a PNL nem akarja eltörölni a törvényhozók különnyugdíját. “Sőt, január 1-jétől egy újabb kategória, a polgármesterek is különnyugdíjban részesülnek” – nyomatékosította.

forrás: Agerpres

fotó: Gecse Noémi

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 22., 17:10
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Érdekes, hogy meddig alázzák az embereket! Se egy normális nyugdíj sem fizetés a munkásnak, mégis mindenki türi!!!!
  Ezt jelenti,h a kispártokat is megvásárolta a brüsszeli maffia!!!

 • User
  Dátum: 2022. november 22., 20:57
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Juhanincs megint alánk vágott!. Eszébe jutott, amikor Márku belló nem hívta támogató népét, sőt biztosra mondta, hogy nem támogatja, a lakbérüzért. Mint az ovódába, csak itt most, vastagabb sorsokat hoznak zavarba!

 • User
  Dátum: 2022. november 22., 21:31
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Az embereknek az lenne a jobb ha nem hazudoznának. A 12,5% vagy 15% az nem mindegy . Az lenne a jobb ha dolgoztál 35 -40 évet akkor adjanak emberhez méltó nyugdíjat amiből meg lehet élni . Most érted ?