Felhívás!

Továbbra is gyengül a lej árfolyam az euróval szemben. Meddig tarthat ez a folyamat?

Továbbra is gyengül a lej árfolyam az euróval szemben. Meddig tarthat ez a folyamat? Reklám

A korona vírus járvány kirobbanását követő gazdasági reakciók hatására jelentős mértékben gyengült a román lej árfolyama az euróhoz viszonyítva. Némi korrekció és hullám-völgy után a lej továbbra is gyengélkedik.

Igaz a járványhelyzet elején is többször került történelmi mélypontra a lej értéke az európai valutához képest, az euró árfolyama túllépte a 4,8 lejes küszöböt. Elemzők szerint a lej euróhoz képesti gyengülésének több oka is volt: a nemzetközi instabilitás, a régiós országok nemzeti valutáinak értékcsökkenése, amely egy idő óta már gyakorlatilag trenddé vált. Bár a jelenséghez hozzájárult a politikai instabilitása is, ami elriasztja a külföldi befektetőket Romániától. Ám a lej értékvesztését legfőképpen a romániai gazdasági egyensúly felborulása okozta. A román infláció nagyobb, mint az eurózóna államaiban, ami megint csak természetszerűen a lej gyengülését eredményezi. 

A járványhelyzet kezdetén a piacokon – így a devizapiacon is – elkezdődtek a befektetői tőke mentések, így a kockázatos feltörekvő piaci devizáktól menekültek a befektetők ismét. Ez pedig a régió devizáira, a megszokott módon, negatívan hatott és sokat vesztettek az értékükből.  

A lej árfolyama a március elejei 4,8-as szintről március 18-re, 4,86 feletti szintre ugrott (+3%) az euróval szemben a deviza, majd április elejére kissé korrigált és visszatért 4,83 köré. Az április végén a 4,84-ről kezdődő erősödést május 6.-án zárta, ahonnan újabb gyengülő pályán újra a 4,84-es szintig kúszott. Az emelkedés mérték mérséklődött de a trend továbbra is gyengülő pályát mutat.

Az amerikai dollárhoz képest április eleje óta 4,4 körüli sávban ingadozik az lej árfolyama. Jelenleg egy svájci frank pedig 4,5687 lejbe kerül. 

A lej értékvesztése természetesen jelentősen kihat a lakosságra is, mivel megnöveli a megélhetési költségeket. Emelkednek a kamatokat, nőnek az ingatlan árak, több lesz a bérleti díj, az élelmiszerek és az import termékek árai is megnövekednek.

A lej-euró árfolyam viszonyítási alap számítást korlátozó, tervezett törvényi változások hosszú távon növelhetik a lej iráni bizalmat. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.