Felhívás!

Összegyűjtöttük a szájmaszkokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat

Összegyűjtöttük a szájmaszkokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Reklám

Az egészségügyi szájmaszkok ezekben a hetekben szinte a legkeresettebb árucikknek számítanak, ugyanakkor a helyes használatukról lényegesen kevesebb szó esik. Tehát egyfajta hiánypótló jelleggel írtuk ezt a cikket, remélhetőleg eloszlatva a szájmaszkokkal kapcsolatos téves beidegződéseket.

A cikkben szó lesz többek között a maszkokat jelölő nemzetközi szabványokról, a mosható és az eldobható változatokról, a rendeltetésszerű viselésről, valamint a leginkább kerülendő szokásokról a maszk viselése közben.

Mennyire véd a szájmaszk a fertőzéssel szemben?

A megfelelő szabvánnyal ellátott, a száj és az orr környékére szorosan illeszkedő szájmaszkot viselve eredményesen el tudjuk kerülni a fertőzést. A hagyományos, gyengébb minőségű anyagból készült maszkok pedig abban jelenthetnek segítséget, hogy mi magunk ne adjuk tovább az esetleges fertőzést senkinek.

Mit jelölnek a szájmaszkokra vonatkozó nemzetközi szabványok?

A szájmaszkokra vonatkozó szabványok azt jelölik, hogy a levegőben szálló 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket milyen mértékben képes kiszűrni a szóban forgó típus. A nemzetközi sztenderdek alapján az FFP2-es, illetve még inkább az FFP3-as besorolású maszkok beszerzésére célszerű leginkább törekedni. Ezek a változatok ugyanis kellő hatékonysággal képesek a szűrésre, ezáltal lényegesen erősebb védelmet biztosítanak a számunkra.

Eldobható vagy mosható szájmaszkot érdemes inkább rendelni?

A válasz attól függ, hogy a lehetőségeink mit engednek meg. Az eldobható típust értelemszerűen egyszer lehet csak eredményesen használni, ezért a pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell. A mosható verzióknál pedig arra kell figyelni, hogy az újbóli felhasználást megelőzően szükség lesz bizonyos teendőkre. Vagyis a mosható maszkot ki kell mosni 95 fokon, gőz segítségével fertőtleníteni kell, majd szárítást követően lesz újból használható.

Hogyan kell viselni a szájmaszkot?

Csakis kizárólag tiszta, steril kézzel vegyük fel magát a maszkot. Figyeljünk oda rá, hogy a szánk és az orrunk környékén szorosan illeszkedjen az anyag, mert csak így lesz biztosított a megfelelő mértékű védelem. Miközben a maszk rajtunk van, ne fogdossuk azt, és ne nyúljunk hozzá. Egyúttal arra is figyeljünk oda, hogy az arcunkat se matassuk feleslegesen.

Mit érdemes elkerülni a maszk viselése közben?

Amennyiben szájmaszkot viselünk, akkor sincs rajtunk csodafegyver. Vagyis ne menjünk indokolatlanul közel másokhoz, tehát tartsuk meg a legalább másfél méteres távolságot. Ahogy fentebb is említettük, kerülni kell az arc, különösen a szemek és a száj matatását. Egyúttal a felvételhez hasonlóan a maszk levételekor is célszerű odafigyelni rá, hogy tiszta legyen a kezünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.