Felhívás!

Mit adjunk enni a kerti tavi halaknak?

Mit adjunk enni a kerti tavi halaknak? Reklám

Ha valakiben esetleg felmerül, hogy a kis kopoltyúsok a kerti tóban csak úgy “élnek, mint hal a vízben”, az nagyot téved. Aki elhatározza, hogy kertjében díszelgő tavacskájába igazi életet visz, csodaszép növényeket és halakat telepíthet bele. A kiválasztott aranyhal mellé nélkülözhetetlen ezzel egyidejűleg valamilyen kerti tavi haleledel beszerzése is, különben ugrott a 3 kívánság!

A kerti tavi halakról bővebben

Tavasztól őszig bármikor építhetünk tavat a kertünkbe, a nagysága az, ami meghatározza, mennyi és milyen fajta halakkal népesíthető be. Egy kifejlett 30-50 cm-es halnak legalább fél m3 vízre van szüksége, ezzel kell számolni a kialakítás során.

Nem mindenki a mese alapján választ, nagyon népszerűek az aranyhalon kívül más fajták is, mint a koi ponty, illetve más tavi díszhalak, mint az aranykeszeg vagy az aranycompó, jászkeszeg, fenékjáró küllő, naphal, esetleg a különlegesebb szibériai tok. Természetesen a legnagyobb számban mégis az aranyhalak találnak gazdára. Számos színben és méretben elérhetőek, talán emiatt is olyan kedveltek.

Nézzük, mik a lehetőségek az etetés kapcsán attól függően, hogy milyen halakat telepítettünk.

A  kerti tavi haleledelek leggyakoribb fajtái:

1. Granulátumok – pálcikás haltápok

A tavi halak speciális táplálékigényéhez szabva fehérjét és vitaminokat tartalmaznak, többféle kíméletesen elkészített állati és növényi összetevőkkel. Könnyen emészthető, magas tápértékű nyersanyagok felhasználásával készülnek, hozzájárulnak a halak jó közérzetéhez, valamint  javítják természetes ellenálló képességüket a nyomelemek és a hozzáadott vitaminok révén. Aranyhalaknak és koiknak ajánlott elsősorban.

2. Lemezes haltápok

A kerti tavakban megtalálható természetes táplálék mellett optimális kiegészítést nyújtanak a magas minőségű – vitaminok, ásványi anyagok, valamint búzacsíra felhasználásával készült – pelyhek. Pontyok, aranyhalak és más tavi halak ideális elesége.

3. Speciális haleledelek

Amennyiben kerti tavunkat egyféle, különlegesebb halak (pl. tokhal) népesítik be, érdemes számukra egyedi igényeiknek megfelelő táplálékot beszerezni, melyek a hal méretének, a hőmérsékletnek és az évszaknak megfelelően lettek kifejlesztve. Ezáltal a rájuk jellemző betegségekkel szemben ellenállóbbak lesznek. Példaképp a specifikusan koiknak készülő eledelek előállítása során magas minőségű technológiát (koextrúzió) alkalmaznak. A külön előállított összetevők egy gyűrűből és egy magból álló kombinációja maga az eleség, melyek a halak évszakonként változó szükségleteihez igazodnak, vagy épp gyönyörű színeik megőrzéséhez járulnak hozzá.

Általánosságban elmondható, hogy a napi egy etetés elegendő. Mindig olyan mennyiséget szórjunk a vízbe, amit max. 15 perc alatt a halak elfogyasztanak, a túletetés miatt ugyanis romolhat tavunk vizének minősége. Heti egy napot nyugodtan kihagyhatunk az etetésben, ha épp elutazunk, semmiképp ne adjunk dupla adagot a halainknak!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.