Felhívás!

Mi köze az álmatlanságnak a fül-orr gégészethez?

Mi köze az álmatlanságnak a fül-orr gégészethez? Reklám

Az álmatlanság vagy alvászavar sokak életét keseríti meg. Nem is gondolnánk, mennyire megnehezítik az emberek mindennapjait ezek a – szervezet számára rendkívül fontos regenerációs folyamatokban bekövetkező – zavarok.

Az álmatlanság okai

A lelki vagy a neurológiai okok mellett leggyakrabban légúti betegségek lehetnek az okai. A légzőszervek allergiás megbetegedése, bizonyos emésztőrendszeri betegségek, pajzsmirigy működési zavarok, hormonális változások és betegségek és gyógyszerek mellékhatásai is állhatnak a háttérben. Az alvási apnoe – a kóros horkolás – az egyik olyan betegség, melynek kezelése során előbb-utóbb egy fül-orr gégészhez is eljutunk. 

Az alvás közbeni légzés kimaradás a magyar felnőtt férfi lakosság 37%-át, a nők 21%-át érinti. Külsőleg annyit lehet felfedezni a betegen, hogy alvás közben a légzése elakad, vagy szünetel, aztán egy hatalmas horkantással újra levegőt vesz. 

Ezek a kimaradások felszínes alvást, sokszori felébredést okoznak, melyek miatt a beteg napközben fáradtnak, álmosnak érzi magát. Az alvás alatti oxigénhiányos állapot miatt a szív zakatolni kezd, a vérnyomás emelkedik, és stressz hormonok szabadulnak fel. Az alvási apnoe hosszú távon olyan károsodást okoz, amelynek elkerülése érdekében időben szakorvoshoz kell fordulni.

Az alvásdiagnosztikai centrumokban 1-1 éjszaka alatt folyamatosan vizsgálják és részletesen elemzik az alvási ciklusokat. 

A szakorvosi vizsgálatok

A legmodernebb diagnosztikai centrumokban – mint a CMC Déli Klinika – tapasztalt szakemberek segítenek a pontos diagnózis felállításában és a személyre szabott kezelési terv kialakításában. A bejelentkezést követően egy fejlett bioinformatikai rendszerbe kerülnek a páciens jelenlegi egészségi állapotával kapcsolatos legfontosabb jellemzők, így a konzultáción már pontos képet kapnak a szakemberek a kórelőzményekről is. Az alvás alatti légzészavarok és a horkolás  kivizsgálásának fontos része a komplex fül-orr-gégészeti vizsgálat is. Majd egy specialistákból álló szakorvosi csoport dönt az alkalmazandó kezelésről, mely lehet gyógyszeres, sebészeti vagy akár az alvászavar eredetétől függően fény-, zene-, esetleg pszichoterápia is. 

Az alvászavarok egyéb mellékhatásai

Mivel legyengítik az immunrendszert, az alvászavarok rontanak minden fennálló betegségen, utat nyitnak a fertőző betegségek előtt, továbbá rontják a szellemi és fizikai teljesítőképességet. A betegségben szenvedők tanulási, emlékezeti és döntési nehézségeket tapasztalhatnak, sőt bizonyítottan a közlekedési balesetek nagy számában is valamely alvászavar tehető felelőssé.

A krónikus kialvatlanság miatt a napi feladatok ellátása is nehézséget okoz, és a folyamatos fáradtság, csökkent teljesítmény, motiválatlanság elvezethet egy szintén gyakori népbetegséghez, a depresszióhoz is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 24., 19:09
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Igen van, Józsa Erikához, sürgősen kellett fülorvoshoz menjek, szó nélkül fogadott, persze kifizettem a különdíjat mert nem volt küldőpapírom, de tisztességesen megvizsgált, elnyerte tetszésemet és tiszteletemet szaktudásával, modorával, kedvességével.