Felhívás!

Bővül a szociális rendszer

Bővül a szociális rendszer Kovászna megye

Idéntől teljes egészében Kovászna Megye Tanácsa tartja fenn a háromszéki gyermek- és szociális védelmi rendszert, és az eredmény látszik: az intézmény jobban, hatékonyabban, kiszámíthatóbban működik, mint amikor a kormány és a megyei tanács „vegyes” fenntartásában állt – hangoztatta pénteken, a huszadik alkalommal megtartott megyeinfón Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke.

Kovászna Megye Tanácsa 2019-ben 121 millió lejből gazdálkodott, ennek több mint egyharmadát, 43 millió lejt fordított a szociális háló fenntartására – mondta el Tamás Sándor. – Akárcsak a kórház esetében, most is bebizonyosodott, hogy jobban gazdálkodunk a közpénzzel, mint az állam, kiszámítható jövőt tudunk tervezni az intézményeinknek – hangsúlyozta a megyetanácselnök.

Rámutatott: jelenleg 560 személy dolgozik a rendszerben, ez – a megyei kórház után – az önkormányzat második legnagyobb „üzeme”. Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője kifejtette: meghosszabbították a szerződést az oltszemi kastély tulajdonosaival, a megyei tanáccsal és a bodoki önkormányzattal, hogy további egy évre ott maradhasson az állami gondozásban lévő mintegy ötven gyerek.

A SERA Alapítvánnyal kötött megállapodás részeként három családi ház építésére kerül sor (egy Bodzafordulón és kettő Kézdivásárhelyen), amint elkészülnek – várhatóan 2020 novemberében –, ezekbe költöztetik a gyerekeket. Az igazgató elmondta azt is, hogy kezdeményezték a 18 évet betöltő fiatalokat befogadó sepsiszentgyörgyi központ átszervezését:12 fiatal korábban tömbházlakásban élt, helyette egy magánházba költöznek. Kiemelte, a szolgáltatások bővítése ugyancsak fontos része tevékenységüknek, idén ugyancsak a Sera Alapítvánnyal közösen épített két rehabilitációs központot adtak át (Bodzafordulón és Sepsiszentgyörgyön), amelyek fogyatékkal élő gyerekek fejlesztését teszik lehetővé.

A megyében ezzel hat olyan rehabilitációs központ van, amelyeket fogyatékkal élő felnőttek és gyerekek vehetnek igénybe. Létrehoznak egy, a családon belüli erőszak áldozatait befogadó védett otthont is. Egy sürgősségi befogadó központ már működik a megyében, de ott csak 60 napig maradhatnak, az új létesítményben egy évig élhetnek az áldozatok. Jelenleg hét éven aluli gyerekeket nem lehet rezidenciális rendszerben elhelyezni, ezért fontos a nevelőszülő-hálózat.

Háromszéken jelenleg 122 nevelőszülőt foglalkoztatnak, öt év alatt ötven személlyel szeretnék bővíteni a hálózatot, folyamatosan várják a jelentkezőket, az igazgatóság sepsiszentgyörgyi székhelyén lehet érdeklődni (Sajtó utca 8/A.) Folytatják a 2018 januárjában indított programot, amelynek célja, hogy rászoruló családok lakhatási körülményein segítsenek annak érdekében, hogy a család egyben maradhasson. Idén 28 esetben segítettek (asztalt, ágyat, egyéb berendezést vásároltak, vagy éppen manzárdot építettek a meglévő házra) olyan családoknál, ahol megvolt a szükséges kohézió, és így összesen 81 gyereket sikerült megtartani családjuk körében, akik így nem kerültek be az állami rendszerbe – mondta el Vass Mária.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.