Felhívás!

Hogyan spórolj időt a konyhában?

Hogyan spórolj időt a konyhában? Reklám

Akár egy hosszúra nyúlt, fárasztó munkanap után kell még a konyhában is serénykedned, akár hétvége van, és épp vendégeket vársz, a konyha bizony sokszor az a misztikus hely, ahol teljesen átértékelődik az idő fogalma. Mire mindennel elkészültél, igencsak megdöbbenhetsz azon, hogy mennyi időt is tölthettél a tűzhely körül serénykedve. 

Ha pedig mindezek mellett még más dolgod is akad, akkor könnyen a hatalmába keríthet a harctéri idegesség, hogy mégis mikor lesz neked időd ennyi mindent elvégezni. Holott a sütés-főzésnek nem kell kitennie az egész napodat, de persze ehhez okosan kell gazdálkodnod az idővel. Ehhez adunk most pár tippet!

Egyszerűsítsd le az előkészületeket!

A főzés kezdetén rengeteg idő elmegy az alapanyagok előkészítésével. Hámozás, kockázás, szeletelés, tisztítás… főleg, ha mindent, akkor azonnal, kézi erővel szeretnél megoldani. Ha viszont akad valamikor máskor néhány ráérősebb napod, akkor egyes alapanyagokat előre is összekészíthetsz, majd pedig lefagyaszthatsz. Ilyenek például a leveszöldségek, a kockákra vágott hagyma, vagy a felszeletelt hús.

Egyszer szánj rá jó pár órát, hogy ezeket előkészíted, majd adagonként elteszed a mélyhűtőbe. Így már csak annyi dolgod lesz a főzés előtt, hogy hagyod kiolvadni, addig pedig haladhatsz a többi munkafolyamattal. 

Illetve a kés helyett egyes alapanyagokhoz használhatsz aprítógépet is, amivel sokkal gyorsabban végezhetsz az amúgy hosszas előkészületekkel, és minden mehet a lábasba, vagy a tepsibe. 

Bízd a mosogatást egy okos szerkezetre!

A kézi mosogatás igencsak sok időt el tud venni az életünkből, főleg ha több fogásos menüsor készül, és az asztalnál is sokan ülnek. Sőt: már a főzés közben is ajánlott a használt edényeket elmosni, különben hamar hatalmas káosz lesz a konyhában. 

Egy mosogatógép viszont elvégzi helyetted ezt a hálátlan feladatot, és közben még rengeteg időt is takarít meg. 

Nem véletlen, hogy ma már a vendéglátóhelyek többségében is gépi mosogatás folyik. Sőt: itt általában olyan mosogatórekeszekben teszik az edényeket az ipari mosogatógépbe, amiket a Gasztronagykernél is láthatsz, így a gépekből történő ki- és bepakolás is sokkal hamarabb lezajlik. 

Persze neked valószínűleg nem kell napi több száz edényt elmosnod, ám hidd el, hogy így is hamar rájössz majd, mennyire hasznos tud lenni egy mosogatógép a háznál. 

Légy “multifunkciós!”

A kezdő szakácsoknak bőven elég kihívás egyfelé figyelni, ám ha te már gyakorlottabb vagy a konyhában, akkor a főzésre szánt időt a töredékére csökkentheted, ha több mindent végzel párhuzamosan. 

Amíg az egyik edényben felforr a víz, addig a másikban elkezdheted sütni a húst, közben pedig gyorsan összedobhatod a salátát, és bekapcsolhatod a sütőt, hogy kellően meleg legyen, mire belekerül majd a sütemény tésztája. Így ugyan nem lesznek “üresjárataid” a főzés közben, viszont összességében sokkal kevesebb időt kell majd a konyhában töltened.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.