Felhívás!

Bottartók és egyéb kiegészítők

Bottartók és egyéb kiegészítők Reklám

A bottartó a fontos alapfelszerelések közé tartozik, ezért nem mindegy, milyet használ a horgász. A bottartók széles kínálatát nyújtják a gyártók, változatos formákkal, fazonokkal és színekkel lehet találkozni. Vannak bottartó modellek, amelyek kifejezetten valamilyen különleges horgászathoz lettek kialakítva, mint például feeder horgászathoz vagy match horgászathoz. 

Bottartó fejek

Nappal, megfelelő fényviszonyok közepette könnyű szemmel tartani a botot és azzal együtt a bottartót is, viszont sok horgász előnyben részesíti az éjszakai horgászatot. Szerencsére nekik sem kell aggódniuk, mert bottartó fejekből is léteznek fénytárolósok, amit a konyhanyelv szeret egyszerűen csak foszforeszkálósnak hívni. Klasszikus fenekezős és úszós horgászathoz egyaránt lehet olyan fejet találni, ami fénytárolós. Jellemzően ezek a fejek szilikon alapanyagból készülnek, ezért védik a bottestet is, ráadásul nem kopognak, és az öregedés jelei sem jelennek meg hamar az anyagon. A kialakításnak köszönhetően mindegy, hogy a horgász a spicctag előtti vékonyabb botrészt vagy a nyelet akarja rögzíteni, ugyanis mindkettőt lehet, természetesen nem egyszerre. 

Amennyiben éppen bővítenéd a felszerelésed, érdemes körülnézned a Fishindánál kapható bottartók között.

Teleszkópos leszúró

A bottartó fej mellett a leszúró is fontos kellék. Ebből az eszközből is többfélét lehet kapni, az egészen egyszerűtől a mindent igényt kielégítőig széles a kínálat. A legmodernebb változatok teleszkóppal rendelkeznek és olyan gyorszárral, amivel a botok állását és meredekségét egyszerűen és könnyen, pár mozdulattal meg lehet változtatni. A pontos beállítással el lehet érni, hogy a botok párhuzamosak legyenek egymással, aminek köszönhetően gyorsabban észre lehet venni a kapást és javulhat a reakcióidő. A szabványméretnek köszönhetően bármelyik bottartó fejjel használhatóak.

Egyéb kiegészítők

Laikusok számára egyértelműnek tűnik, hogy egy leszúróra egy fejet lehet rátenni, tehát egy leszúró egy bot használatát teszi lehetővé. Akik picit már jártasabbak a horgászat világában, azok már bizonyára tudják, hogy a helyzet korántsem ez. Egy egyszerű kiegészítő eszköz, úgynevezett adapter segítségével lehetséges megnövelni a leszúrók bottartó kapacitását. Ezek az adapterek lehetnek két vagy több osztásúak is, az osztásmennyiség meghatározza a tartható botok számát. Az osztások lehetnek fix kialakításúak, amelyekben a botokat csak egy-egy konkrét helyre lehet behelyezni, de vannak olyan kialakítású adapter-bottartó kombinációk is, amelyek lehetőséget adnak a variálásra is. Ezek a variálható verziók leginkább feeder és picker horgászathoz a legjobbak, de a match horgászat szerelmesei is hasznát vehetik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.