Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A magyar futball rejtelmei

A magyar futball rejtelmei Reklám

A magyar futball az 1910-es években kezdte el bontogatni a szárnyait. Az elmúlt 110 évben voltak dicsőséges pillanatok, azonban az utóbbi időszakban nem a magasságos szó jellemzi ezt a magyar sportot. Az 1950-es évek sikeres pillanatai már nincsenek jelen a magyar futball életében, történetében, sőt azt kell mondani, hogy az elmúlt húsz évben nem sikerült nagy győzelmeket aratni. Volt olyan időszak, amikor a magyar futball, a magyar focisták sikert sikerre halmoztak, ez azonban ma már nem mondható el.

Hirdetés
Hirdetés

A kezdeti idők

A magyar foci az 1910-es években született meg, ami kiemelkedő sikerrel indult. Magyarország két meccset is játszott Oroszország ellen. Mindkét meccsen kiemelkedő sikereket ért el Schlosser Imre, aki összesen hét gólt rúgott, emlékszik vissza a Bet365.

Az első világháború nem csak az ország gazdaságát viselte meg, de a sportklubok működésére is hatással volt. Majd a háború után valami megváltozott. Az ország részt vett az Európa Kupán. Magyarország – Franciaország között zajló meccs, a magyaroknak hozta el a sikert, ugyanis 13-1-re verték meg a franciákat. A csapat egyik gólkirálya Takács József volt, aki hat gólt is rúgott.

A magyar futball aranykora, az 1950-es évek

Az ötvenes évek volt Magyarországon a futball aranykora. Kiemelkedő gólkirálynak számított, a ma már világszerte ismert magyar focista, Puskás Ferenc, aki 85 meccsen rúgta a bőrt és összesen 84-szer sikerült a labdát a kapuba rúgnia. Puskás olyannyira „bedolgozta magát” a futballtörténelembe, hogy még stadiont is elneveztek róla.

Természetesen, nem csak Puskás Ferenc nevét kell kiemelnünk az 1950-es évek szupersztárjai közül, hiszen más magyar focisták is okoztak a magyar és a világ fociszurkolóinak feledhetetlen pillanatokat. Ilyen kiemelkedő magyar focista volt Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Czibor Zoltán és Bozsik József.

Albert Flórián és Mészöly Kálmán nevét is minden focirajongó ismeri. Az 1982-ben rendezett futball világbajnokságon Mészöly irányító poszton játszott. Ebben az évben a magyarok szintén sok győztes meccset tudhattak magukénak. Salvadort például 10 –1 re győzték le, a 22Bet adatai szerint.

A magyar futball csillaga leáldozóban

1989-ben, a rendszerváltás sok változást hozott Magyarországra, így a sportra, a focira is. Nagyon sok sportegyesületet nem finanszíroztak, így eltűntek a süllyesztőben.

Napjainkban sem túl fényes a magyar futball helyzete. Az ország utoljára 1986-ban kvalifikálta magát világbajnokságra. Persze kiemelkedő focisták ebben az időszakban, és néhány évvel később is voltak. Csak hogy néhányat említsek: Szabics, Lisztes, Gera, Dzsudzsák.

Ma már a futball, a gazdaság egyik kulcsfontosságú elemévé vált számos európai országban. Nem csak megélhetési forrást biztosít számos családnak, de az országok turisztikai helyzetét is jelentősen fellendíti. Magyarországon az az egyik célkitűzés, hogy a magyar futball ugyanúgy virágozzon, mint az ’50-es években. Azonban ennek eléréséhez nem csak tőkére, hanem igen nagy erőfeszítésre is szükség van éppúgy a jelenben, mint a jövőben. A magyar futball remek szórakozás a családok számára is, hiszen meccsre járni élvezetes, reméljük, hamarosan újra megtehetjük.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük