Felhívás!

3 tipp a megfelelő ágynemű kiválasztásához

3 tipp a megfelelő ágynemű kiválasztásához Reklám

Egy háztartásban akár többféle ágyneműre is szükség lehet. Életmódunk, szokásaink, igényeink ismeretében érdemes kiválasztani a számunkra megfelelő szetteket.

Nyári ágynemű, téli garnitúra és vendégágynemű mellett még egy-egy tartalék készletet is érdemes őrizni otthonunkban. A választáshoz pedig érdemes tájékozottnak lenni, ismerni a választékot. Cikkünk ebben segít!

Az ágynemű mérete

A felnőtteknek szánt ágyneműk általában 200 x 220 cm-es dupla méretű takaróval, esetleg két darab 140 x 200 cm-es takaróval rendelkeznek. A nagy párnák mérete általában 70 x 90 cm-es ezek töltősúlya 900 g, a kispárnák 40 x 50 cm-esek szoktak lenni, mindössze 300 g-os töltősúllyal. 

A kisgyerekek számára gyártott ágynemű általában 100 x 135 cm-es téli, nyári, esetleg négyévszakos paplan szokott lenni, a párna általában 40 x 60 cm-es a kisgyerekek esetében. Az ifjúsági ágyneműk takarója 140 x 200 cm-es, a nagy párna pedig 70 x 90 cm, tehát felnőtt méretű.

Az ágynemű méretének kiválasztásakor azt érdemes eldönteni, hogy egy nagy, vagy két különálló takarót szeretnénk-e, illetve szükségünk van-e nagy párnára és kispárnára, esetleg a kettőt egy darab közepes méretűvel helyettesítjük.

Milyen legyen a töltete és a borítása?

A Gyerek-ágynemű paplanjai és párnái különleges darabok. Így szerencsére minden nap biztosítják számunkra a pihentető alvást és a kényelmet.

Az ágyneműk töltete lehet gyapjú, pamut vagy műszálas, esetleg bambuszszál. Általában mind a téli, mind a nyári, mind pedig a négyévszakos ágyneműk elérhetőek az összes töltettel. A gyapjú nagyon jó hőtartó, ennek ellenére jól szellőzik. Ez igaz a bambuszrostra is.

Az ágynemű külső borítása lehet pamut vagy hipoallergén aloe vera. Ez a növény 250-féle, az emberi test számára kifejezetten hasznos alkotóelemet tartalmaz, amelyek egy része alvás közben is kifejti a hatását. Így az alvás pihentetőbb és frissítőbb lesz. Nagyon kellemes, puha tapintású ez a fajta borítás. 

Milyen legyen az ágynemű garnitúra?

Az ágynemű garnitúrák sokféle variációban léteznek. Ezért érdemes elgondolkodni, hogy egy-egy szettet hogyan szeretnénk variálni. Például a téli vagy a nyári szettet, a vendégágyneműt vagy épp az utazós ágyneműt, mert vannak, akik ilyet is tartanak.

Az ágyneműket ugyanis megvásárolhatjuk kétszemélyes szettben is, ilyenkor vagy egy darab 220 x 200 cm-es takarót, esetleg két darab egyszemélyes paplant veszünk, illetve választható egy-egy párnával, esetleg két-két, egy kicsi és egy nagy párnával kialakított szett is. 

Külön vásárolhatunk egy-, illetve kétdarabos paplanszettet is, ahogy a kicsi és nagy párnák, valamint félpárnák is külön párnaszettként is elérhetőek. De nagypárna-kispárna garnitúrákat is találhatunk.

Ezek a szettek tehát jól kombinálhatóak, ezért érdemes alaposan átgondolni, például egy új háztartás felszerelése esetében, hogy miből mennyire van szükségünk, és hogyan használnánk őket. Például mennyi vendégpárna kell, a saját párnáinkat gyakran cserélnénk-e?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.