Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Sokan művészként ismernek”

„Sokan művészként ismernek” Vigadó

Kalabér Tímeát akkor ismertük meg közelebbről, amikor a március 15-i előadásunkhoz készített gyönyörű grafikákat, azóta is nyomon követjük tehetségét. A 24 éves művész Szászrégenben született, jelenleg Sepsiszentgyörgyön él, és a Wameleon Design grafikusaként dolgozik. Tanulmányait a marosvásárhelyi Művészi Líceumban végezte, majd a kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem festészet szakán mesterizett.

– Mesélj, pontosan te mivel is foglalkozol?

– Jelenleg a Wameleon Design grafikusaként dolgozom, reklámgrafikák tervezésével és kivitelezésével foglalkozom. Ezek mellett meg festek és saját grafikákat is készítek.

– Miket szoktál festeni?

– Legtöbb festményem emberi alakokat, képzeletbeli személyeket ábrázol, melyek megtestesítik az ember különböző hangulatát, vágyait, illetve érzéseit. Igyekszem az embernek azt az oldalát bemutatni, ami szemmel nem látható. A festészet mellett a grafika is meghatározó szerepet kap az életemben. Újabban már digitálisan rajzolok, de fontosak maradnak számomra a hagyományos grafikai technikák is, mint például a tusrajz, az aquarell, a szénrajz, valamint a ceruzavázlat, hiszen ezen alapszanak a modern grafikai eszközök.

Hirdetés
Hirdetés

– Mit jelent számodra a festészet, az alkotás?

– A festészet nekem olyan, mint a meditáció. Mikor elmerülők egy munkában, elzárkózom egy kis időre a valóságtól, és saját lelki világomba tekintek. Egyetértek az absztrakt expresszionistákkal, akik épp oly fontosnak tartották az alkotás folyamatát, mint a végeredményt. Már nem keresem, nem akarom leutánozni a valóságot, hanem olyan formában akarom megmutatni, ahogyan az a mindennapi életben nem látható.

– Milyen a munka egy designer irodában? Mi a te feladatod?

– Egy dizájner irodában sosincs unalmas nap. Az én feladatom a személyre szabott grafikák, ka­ba­lák, logók, figurák megrajzolása, valamint reklámillusztrációk, háttérelemek megtervezése.

– Szeretnél művész lenni?

– Számomra inkább az a kérdés, hogy mikor válik valaki művésszé. Szerintem tehetségtől függ, és ha van kellő tapasztalat és kitartás, akkor bárki művész lehet, elvégre ez is egy olyan szakma, amit folyton gyakorolni kell, és amiben folytonosan fejlődhetünk. Engem már sokan művészként ismernek, viszont soha nem vagyok elégedett a pillanatnyi teljesítményemmel, mindig a fejlődés van előttem, mindig szeretnék többet dolgozni és ismertebbé válni a munkáim által grafikusként és festőként egyaránt.

– Hol látod magad, mondjuk öt év múlva?

– Remélem, hogy szintet lépek, több munkával és több kiállításon szeretnék részt venni szerte Erdélyben, de akár külföldön is. Egyik kitűzött célom az, hogy beilleszkedjek az itthoni képzőművészek köreibe, és itthon is értékeljék a munkásságomat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük