Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Propagandafilm-e az Elkxrtuk?

Propagandafilm-e az Elkxrtuk? Vigadó

2006-ban Budapesten valami összetört. Az akkor tizenhat éves Magyar Köztársaság vezetőjének kiszivárgott „őszödi beszéde” alapjaiban rengette meg az emberek demokráciába és a kommunizmus utáni rendszerváltozásba vetett hitét. Ennek hatására született egy film, Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimije, amely 2006 indulatokkal teli őszére kalauzolja el nézőit egy fiatal, feltörekvő elemzőlány történetén keresztül.

A politikai drámát a Vigadó Művelődési Ház nagytermében is megnézheti a nagyérdemű március 9-én, szerdán 19 órától. A film után közönségtalálkozóra kerül sor Bokor Barna színművésszel, akivel Ménessy Kinga Kitty beszélget a magyar krimi kapcsán.

Hirdetés
Hirdetés

A filmben felidézett, tizenöt évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban – őszödi beszéd, tüntetéssorozat, rendőri túlkapások – két antagonisztikus és rendíthetetlen dogmarendszer létezik. Az egyik szekta szerint az egész mögött Orbán Viktor és a Fidesz állt, a másik csapat abban hisz mélyen, hogy Gyurcsány Ferenc és a szocik csinálták a felfordulást. A film a B változatot dolgozza fel.

Úgy tűnik, az alkotás egy ízig-vérig Fideszt támogató propagandafilm, amelynek ingyenes vetítéseit azzal, hogy a Békemenetre szállító busz intézi a fuvart a filmre is, de ha az ember fogékony a finom, de jól felépített utalásokra, megértheti, hogy az ellenkezőjéről van szó. A film ugyanis Magyarország közelmúltjának azt a korszakát mutatja be – 2006-ban, a székházostrom előtti és utáni napokon járunk –, amikor még valódi újságírók dolgozhattak a közmédiában, amikor a miniszterelnök még hajlandó volt interjút adni a kritikus kérdéseket feltevő újságíróknak is, és akár még a közmédiában is számíthatott rá, hogy megizzasztják. A film végén viszont az az egyik legfőbb csattanó, hogy az újságíró belátja, ha jól fizető munkát akar magának, le kell paktálnia a politikusokkal, és az ő céljaikat kell szolgálnia. „Újságíró akarok lenni” – magyarázza árulását barátnőjének, aki sokatmondóan végigméri a hatalom embereit a barátja mellett, és így felel: „Az leszel.”

Amikor Réka (Bánovits Vivianne) rájön, hogy a főnöke (Bokor Barna) részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy ezzel jobb beosztást zsarolhasson ki magának. Összeáll az MTV-nél újságíró-gyakornokként dolgozó szerelmével (Mózes András), és nyomozni kezd, de mivel lebukik a főnöke előtt, egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak. Ezért miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromának részleteit és a budapesti rendőrattakok ellentmondásait kutatják, nem csak a karrierjük kerül veszélybe.
A naiv lány mindent megnéz, amiről tudja, hogy nem szabad, fogalma sincs, mit csinál, de egyre többet tud meg az események hátteréről. Az ördögi terv lényeges részeit kedvenc fő gonosza magyarázza el neki. Kár, hogy közben nem néz szembe a kamerával, mert akkor a néző még biztosabban megjegyezné mindazt, amit lassan, tagoltan az eszébe szeretnének vésni. Mi is lenne az?

Erre a kérdésre már a nézők kell, hogy megkeressék a válaszokat, március 9-én, 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások