Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mi lennék nélküled?

Mi lennék nélküled? Vigadó

23-án, szombaton 19 órától a Vigadó Művelődési Házban Jászai Mari naplójából, vallomásaiból és Szilágyi Enikő mai reflexióiból készült vallomásos monodrámát láthatnak a nézők.

A kolozsvári származású színművésznő, aki a legrangosabb nyugat-európai színpadokat is meghódította, most Kézdivásárhelyre érkezik, hogy élőadásával Jászai Mari emlékét megidézve, tükröt tartson a jelen kulturális életnek, a nemzetüket és annak érdekeit megtagadóknak, illetve az azt féltve óvóknak.
Az 1974 óta tevékeny Szilágyi Enikő 2002-ben maradandó művészi élményt nyújtó színházi és rádiós alakításáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. 2006 óta Párizsban él, 2017-ben a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma a Művészet és Irodalom Lovagrend kitüntetésben részesítette. Rendszeresen fellép Magyarországon és Erdélyben, a magyar irodalom kiváló költőinek, íróinak műveivel megajándékozva a közönséget.

Hirdetés
Hirdetés

A színésznő hamarosan Kézdivásárhelyre érkezik, a Gyulai Várszínház Mi lennék nélküled? című előadásának ősbemutatójával, amely azokat a kérdéseket boncolgatja, hogyan látta száz évvel ezelőtt, és hogyan látja ma egy magyar színművész a színház, az anyanyelv és a nemzeti kultúra fontosságát, szakmájának kiküszöbölhetetlen nehézségeit, az igazságkeresés konfliktusait, a protekcionizmus elleni kétségbeesett küzdelmet, amelyeket a szakmai elismertség és siker sem feledtethet?

Aki színésznek áll, a művészi minőség igenléséért folytatott legnemesebb harcot vállalja. Erősen küzdeni kell a protekcionizmus ellen, hogy valóban azoknak állítsanak szobrot, akik megérdemlik. Reméljük, hogy a nagyszerű színésznő, Szilágyi Enikő szavai, közel száz évvel ezelőtt Jászai Mari halála után eljutnak az érdeklődő fülekhez, de még inkább azokhoz, akik szerint a kultúra ma csendben folyik a liberalizmus nyugodt folyamában.

Az előadásban a következő versek, szövegek hangzanak el: Babits Mihály: Jászai Mari halálára; Petőfi Sándor: Világosságot (részlet), Színészdal, Az ítélet; Vörösmarty Mihály: Szózat; Szőcs Géza: Hitvallás. A zenei betétdalokat Liszt Ferenc komponálta, sorrendben: Erdőzsongás, Magyar Rapszódia, Izolda halála.
A Vigadó és az Udvartér Teátrum szervezte előadás tükröt kíván tartani a jelen kulturális életnek.

Műsorajánló

Április 14., 18.00 » nagyterem
Tudástár • Tófalvi Melinda
Belépés: regisztráció alapján

Április 21., 13.00 és 19.00 » nagytermi stúdió
Udvartér Teátrum • Love Me
Jegyár: 20/25 lej

Április 22., 13.00 és 19.00 » nagytermi stúdió
Udvartér Teátrum • Love Me
Jegyár: 20/25 lej

Április 23., 19.00 » nagytermi stúdió
Vigadóart • Udvartér Teátrum
Gyulai Várszínház • Szilágyi Enikő: Mi lennék nélküled?
Jegyár: 20 lej

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük