Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mesejátékkal készül a színház

Mesejátékkal készül a színház Vigadó

Az Udvartér Teátrum új bemutatóval ünnepeli a Színház Világnapját. Első alkalommal készül mesejáték színházukban, amely főként a gyerekközönséget célozza meg, de az őket elkísérő felnőtteknek is tartalmas időtöltést kínál. Daczó Zádorral, az előadás rendezőjével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Új előadással készülnek, mesélne róla?

– Barátságom a mesékkel kisiskolás koromban kezdődött, amikor jelentkeztem egy mesemondó versenyre. Azóta mind a mesék, mind a rajzfilmek világa megragad és elvarázsol, újra felpezsdíti bennem a gyermeki ént. Sőt, fiatal felnőttként még inkább tudok azonosulni a mesék tanító jellegével, néha több igazságot hoznak bennem a felszínre, mint a nagy klasszikus drámák. Ha pedig választanom kell, inkább nézek japán animét, mintsem hollywoodi kasszasiker filmeket. Számomra sokat segít abban is, hogy egy színesebb lencsén keresztül észleljem a néha szürkének tűnő hétköznapokat. Mindezek után nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy engem tisztel meg a feladat, hogy az Udvartér Teátrum történelmében első alkalommal bemutatott mesejáték rendezője lehetek. Ugyanis Békés Pál: A kétbalkezes varázsló című meséje pontosan erre a témára épül. Egy nem túl fényes tanulmányi eredményekkel végző varázslót, Fitzhuber Dongót, a Nimbusz Endre Bertalan utcai lakótelepre helyeznek ki, ahol látszólag nem igazán van szükség egy körzeti varázslóra. A lakótelep rutinos lakossága átsiklik az általa kínált varázslatokon, amitől még inkább haszontalannak és kétbalkezesnek érzi magát. Azonban mielőtt teljesen feladná hivatását, egy kisgyerekbe botlik, Éliás Tóbiásba, akinek épp egy igazi mesére van szüksége, olyanra, ami vele történik. Innen követhetjük végig a két főszereplő kalandját, ahogy szemük láttára a negyed lakói felfedik a bennük rejlő mesefigurákat.

– Milyen karakterek mutatkoznak be az előadásban?

– Mivel én is egy „blokknegyedben” nőttem fel, nem ismeretlenek számomra a negyed tipikus alakjai. A nagyot halló takarító néni a lépcsőházból, a magányában folyton morgolódó és újsághordókat leső bácsi, a folyton rosszban sántikáló seftesek, az állandóan kopogó szomszéd, mind-mind megjelennek a történetben. Azonban ezekkel a nem túl szívbemászó jelzőkkel illetett személyek, első benyomásuk ellenére, lelkük mélyén talán nem is annyira visszataszítók. Sőt, ha van kinek, szívesen előadják saját kis meséjüket, ami talán még a mesekönyvből ismert „kérőit szörnyű próbák elé állító királykisasszonynál” is igazibb.

– Kik a szereplők?

– A szereplők szempontjából is egyedinek nevezhetjük a produkciót, hiszen először fordul elő, hogy két egymást követő előadásunk stábját ugyanazok az alkotók képezik. A frissen végzett helyi színésznő, Pascu Tamara, valamint a helyi közönség számára már jól ismert Lung László Zsolt a történet főszereplői. A fiatal tehetség és a mesejátékban otthonosan mozgó tapasztalt alkotó izgalmas párost alkotnak. Őket segítik a játékban Kiss László, Némethy Zsuzsa, Ardeleanu Daniel, Kiss Eszter, valamint Orbán Leventével egészül ki a szilveszteri csapat stábja.

(Az interjú teljes változatát a Vigadó Művelődési Ház Facebook-oldalán olvashatják)

Az előadást két alkalommal tekintheti meg a nagyérdemű: március 27-én 17 órától, illetve március 28-án szintén 17 órától, a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. A belépő a nyugdíjasok és diákok számára 10 lej, felnőtteknek 15 lejbe kerül.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük