Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megríkat a legújabb sorozat

Megríkat a legújabb sorozat Vigadó

A Vigadó Művelődési Ház idén négy karácsonyi kisfilmmel köszönti közönségét. A filmeket Lung László Zsolt színész, a Vigadó igazgatója rendezte, a zenéért, az operatőri munkáért és vágásért Nagy Szabolcsot illeti a dicséret.

A különböző témájú kisfilmek más-más címeket viselnek. A négy közül kettő már napvilágot látott szerdán és csütörtökön este. A másik két videó ma válik elérhetővé 17 és 19 órától, hogy szebbé varázsolja a szentestét. A kisfilmek az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán tekinthetőek meg, illetve az Erdélyi Magyar Televízióban, a hanganyagot a Profi Rádió is játssza.

Hirdetés
Hirdetés

A Mindenek gondviselője, a Gyerekhajnal, az Eljött, mert elhittük és az Átölel címet viselő kisfilmek egy fontos üzenetet igyekeznek közvetíteni: miszerint az ünnep jelentősége az apró dolgokban rejlik, és kizárólag a szeretetről szól.

– Tökéletesen egybeillő mozaikdarabkák. Többek között ezt jelenti számomra a négy karácsonyi videó, melyek bár hangulatban, érzelemvilágban különbözőek, egyazon jó hírt közvetítik: a közénk érkezett a gyermekarcú Istent – mondta Nánia Hilda, az Eljött mert elhittük című kisfilm egyik szereplője, majd hozzátette, különös hála és melegség tölti el, ha a forgatáson elszavalt versre gondol. Lackfi János „szeretethimnusza” talán az egyik legszebb alkotás, amivel eddig találkozott. Nem több mint örökérvényű igazságok egyszerű közlése a szeretetről. Arról a szeretetről, amely kétezer évvel ezelőtt is ugyanakkora érték volt, mint napjainkban. A mai ember nyelvén önti szavakba a bennünk lüktető hajtóerőt.


– Jó ezekbe a sorokba kapaszkodni, ízlelgetni, boncolgatni őket, különösen ilyenkor, karácsonyra hangolódva – mondta.

Hilda testvére, Hanna is részt vett az idei forgatáson, aki szerint a mindennapjaink körforgásában sokszor feledésbe merül a puszta jelenlét, a feltétel és a cselekvés nélküli figyelem fontossága. Pedig égető szükségünk lenne erre a „léleklassulásra”, a tudatra, hogy sokszor többet jelent lenni, mint tenni.

– Az elmúlt hetekben magam is megtapasztaltam, hogy nagyon nehéz jól irányított figyelemmel várakozni, és minden nap akarni a jót, figyelni a bennünk bujdosó Isten hangjára. Mégis, milyen jó, hogy nem kell egyedül járnunk az úton. És éppen ezt a megtartó erőt emeli ki Lackfi János versében: az imádság kegyelmeit – hangsúlyozta Hanna, aki a forgatások alatt és után is ezeket a gondolatokat igyekszik táplálni magában, figyelni a csendben születő Élet jelenlétére, s valamilyen formában átadni ezt a hallgatóknak. Hisz abban, hogy a jó Isten szeret minket. Nem azért, akik vagyunk, vagy akivé majd válunk. Nem is az érdemeinkért vagy munkásságunkért. Hanem azért, mert Ő maga a szeretet, aki egyszülött fiát gyermek képében ajándékozta a világnak. Mi pedig az Ő szeretett gyermekei vagyunk. Ez a bizonyosság készítette Hanna lelkét idén az ünnepre, és őszintén reméli, hogy ezen alkotásokkal egy apró lépéssel közelebb tudták hozni az emberek szívéhez a békét, nemcsak szavaik vagy énekük, de jelenlétük által is.

– Örömömre szolgál, hogy ilyen nagyszerű kezdeményezés részese lehettem, s hogy ennyi lelkes emberkével együtt törekedhettünk meghittebbé varázsolni az ünnepi várakozást – fogalmazott Orbán Ferenc énekes, aki a Gyerekhangok és Átölel című kisfilmek szereplője, és dalaival csodálatosabbá varázsolja a videók hangulatát, érzését. – Az általam is előadott dalok egyike az Evilági repertoárjának legszeretettebb darabja, a Hajnali ének ezúttal egy újabb értelmezést kapott, míg Ákos dala egy különleges kihívás volt számomra, hiszen alkotó zenészként általában saját dalaimból éneklek. A közelmúlt egyik fontos történéseként emlegetem ezt a közös élményműhelyt, amely által elindulhattam legszentebb ünnepünk felé.


Moldovai Dóra is szerepel az idei sorozatban, és jó érzéssel tölti el, hogy karácsonykor, a szeretet ünnepén varázsigét mormolhat az emberek fülébe, ami egy pillanatra lebénítja őket a fergeteges rohanás közepette.
– Olyan varázsigét, ami szívből szól, ami időt ad arra, hogy az ember megálljon, és lelki ajándékra találjon. Ehhez hasonlónak találom az idei VigadóArt zenés-verses karácsonyi kisfilmjeit, amelyet mi is az óriási rohanásból kiszakadva alkottunk meg. Valahol mélyen pedig mindannyiunk szíve megtelt a forgatás alatt szerzett mosolyokkal, az alkotás örömével – meséli Dóra, akinek angyali hangja és boldogságot sugárzó mosolya segítette a közös munkát.


Kolcsár Linda az előző forgatások után azt hitte, hogy már nem lesz újdonság számára a karácsonyi forgatás, azonban a feldíszített stúdió, a karácsonyi díszek, az ünnepre való készülődés izgalma teljesen más érzést keltett benne.

– Én két dalt éneklek, amelyek közül az egyik egyéni, és nagyon-nagyon régóta énekelem, és ez teljesen más hangulatot adott a forgatás pillanatainak, valamint ezen dal által egy teljesen más hang- és lélekszínemet tudtam megmutatni – taglalta Linda, aki a második dalt Orbán Ferenccel közösen énekli.
A sorozat mindenki számára ad valami pluszt: egy mosolyt, egy fájdalmas könnycseppet, egy percnyi csendet, a gondolatot, hogy itt vagyunk újra karácsony előtt, együtt vagyunk, és ez mindennél többet jelent. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük