Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rudolf Hess visszatér Kézdivásárhelyre

Rudolf Hess visszatér Kézdivásárhelyre Kultúra

A színházi világnap alkalmából ma 19 órától az Aradi Kamaraszínház Rudolf Hess tízparancsolata című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában. Adolf Hitler egykori helyettese bizonyos értelemben „visszatér” Kézdivásárhelyre.

Ezzel a pörgősre szerkesztett drámával Alina Nelega megpróbál belemászni Hitler árnyékemberének, Rudolf Hessnek a fejébe, egy olyan figuráéba, aki kitalálta a pokoli gépezetet, aki az első világháborús német veszteségeket mindenáron meg akarja torolni. A 2008. márciusi bemutatása óta számos díjat és elismerést beseprő darabot Tapasztó Ernő rendezte.

A nürnbergi perben tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, Jézus- és hitvesztése miatt a Führerbe kapaszkodó, zavaros elméjű vezetőt Harsányi Attila alakítja, aki „nem kap jelenetről jelentre más maszk után, Rudolf Hessként él együtt a figurával, szenved, néz le ránk fensőbbségesen. Mint Hitler fröcsögi ránk a női nemet elutasító mondatait… Mint gyakorlott szofisztikus, szenvtelen arccal igazolja a rémtetteket. Nyersen marcangol szét húscafatokat, és saját keze is a húsdarálóban végzi. Ő a számító, »ínyenc« gyilkos, a gyerekkorától kezdve homoszexuális hajlamokat mutató kéjenc, aki fekete papi zubbonyában, magát tisztának s ártatlannak gondolva, öngyilkosságra készül” – írja kritikájában Szoboszlai Annamária.

Hirdetés
Hirdetés

Hitler egykori helyettese bizonyos értelemben „visszatér” Kézdivásárhelyre, miután 1917-ben személyesen is megfordult itt, igaz, nem jószántából. Az első világháború kitörésekor önként jelentkezett frontszolgálatra, és az 1. bajor királyi gyalogezred – akkor már – szakaszvezetőjeként szerzett gránátszilánk-sérülést a híres verduni csatában. Felépülése után, 1916 decemberében az időközben Erdélybe betört román csapatok ellen vezényelték, ám az Ojtoz völgye és Szaláncfürdő közötti harcok során, 1917. július 25-én ismételten megsebesült a bal felkarján (ugyanitt egy bizonyos Edwin Rommel is komoly sérülést szenvedett.)

Néhány nappal később visszatért az első vonalba, amikor is a román hadsereg agóniáját jelentő egyik utolsó ütközet során ellenséges golyó vitte át a bal tüdejét, csak a gyors segítségnek köszönhette életben maradását. Méghozzá a 21C számú kézdivásárhelyi hadikórházban, ahol a több mint öt hónapos lábadozásából közel két hetet töltött, 1917. augusztus 9-től 21-ig. Innen Sepsiszentgyörgyre szállították, ahol az 1917. szeptember 11-i kiürítésig kezelték. Sérülése folytán alkalmatlanná vált a további gyalogsági szolgálatra, így megkezdődhetett az időközben hadnaggyá kinevezett fiatal Hess pilótakiképzése. Másképp nem is tudott volna később egyedül Angliába repülni…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 27., 11:56
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Ja persze ! Lehet most mocskolodni es ilyen darabokat irni Rudolf Hess-rol es tarsairol, hiszen a holtak es a legyozottek mar nem tudnak vedekezni ! De mikor lesz egy ugyanilyen szindarab Klaus Schwab-rol es tarsairol, no meg az OMS-rol, akik a demokracia neveben a XXI-ik szazadban kovettek el tomeggyilkossagot es biztattak jopenzert a vilag osszes orvosait arra, hogy betegeket tegyenek el lab alol a korhazakban, termeszetesen a covid neveben, azzal ervelve a 2021-es es 2022-es Davos-i konferencian (hang es kepfelveteles bizonyitek van rola !), hogy jogos a tervuk, mert a Fold lakossaga tulnepesedett es ha ez igy megy tovabb ,a gazdagoknak -marmint nekuk- nem lesz hely es megelhetes a Foldon. Es mikor lesz ebbol egy ugyanolyan Nurnberg 2 per, mint amilyen a Nurnberg per volt a nacik ellen, hiszen ezek a gyilkosok sem kulomboznek a naci gyilkosoktol semmiben !

  • User
    Dátum: 2023. március 27., 22:11
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Nem bizonyított, de valószínű, hogy Hess-t az angol titkosszolgálat gyilkolta meg. ’87-ben vagyunk, Gorbacsov a Szovjetunió elnöke, aki már nem ellenezte – elődeivel ellentétben – Hess szabadon bocsátását. El lehet gondolkodni azon, hogy vajon miért is féltek annyira egy 93 éves öregembertől… vagy attól, amit tudott…?