Felhívás!

WHO: Európa ne enyhítsen túl gyorsan a korlátozásokon

WHO: Európa ne enyhítsen túl gyorsan a korlátozásokon Külföld

Óva intette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kormányokat attól, hogy túl hamar oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

„Európa továbbra is a járvány gócában van, és egyrészt van okunk arra, hogy optimisták legyünk, másrészt viszont nagyon is megvan az okunk az aggodalomra” – mondta egy sajtótájékoztatón Hans Kluge, a WHO európai igazgatója, aki megjegyezte, hogy a járvány által leginkább sújtott 10 ország közül hét az európai térségben található.

Kluge kiemelte Spanyolországot, Olaszországot és Németországot a járvány terjedésének lassulásával kapcsolatban, és elmondta, hogy haladást sikerült elérni Ausztriában, Hollandiában és Svájcban. A WHO európai igazgatója azonban aggodalmát fejezte ki a koronavírus-fertőzéses esetek növekvő számával kapcsolatban egyebek között Törökországban, Izraelben, Svédországban, Finnországban és Ukrajnában.

A WHO regionális igazgatója szerint hosszú út áll még előttünk ezen a maratonon, és nem most van itt az ideje annak, hogy elkezdjünk enyhíteni a közösségi távolságtartásra vonatkozó szigorú korlátozásokon, amelyek segítettek megfékezni a vírus terjedését.

Dánia, Ausztria és Csehország nemrégiben korlátozások enyhítését jelentette be. A spanyol kormány szóvivője szerdán azt mondta: lehetséges, hogy a hónap végén enyhítenek bizonyos intézkedéseken.

Az Európai Bizottság az utazásokra vonatkozó korlátozás meghosszabbítását kérte

Az Európai Bizottság arra kérte a schengeni övezet tagállamait, illetve a társult államokat, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem sikere érdekében további 30 nappal, május 15-éig hosszabbítsák meg az Európai Unióba (EU) irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozást – közölte az uniós bizottság szerdán.

Az Európai Unió március 15-én döntött arról, hogy az unió külső határának valamennyi schengeni állam biztonsági határaként kell működnie, amelyeken 30 napig tartó ideiglenes utazási korlátozást kell alkalmazni az unión kívüli országokból az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra.

A tagállamok és a világjárvánnyal küzdő nem uniós országok tapasztalatai azt mutatják, hogy 30 napnál hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy a vírus továbbterjedése elleni küzdelem érdekében meghozott intézkedések eredményesek legyenek. A bizottság a hosszabbítással kapcsolatban összehangolt megközelítést szorgalmaz, mivel a külső határokra vonatkozó intézkedések csak akkor lehetnek hatékonyak, ha azokat az összes uniós tagállam és schengeni tagállam mindegyik határ esetében egységesen hajtja végre és ugyanakkor szünteti be.

Az utazási korlátozás, valamint annak meghosszabbítására vonatkozó felhívás  30 országra, a schengeni övezet valamennyi országára, valamint a négy schengeni társult államra, Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra vonatkozik.

Az ideiglenes utazási korlátozás mentességet biztosít az összes uniós tagállam és schengeni társult állam állampolgárai számára az otthonukba történő hazatéréshez. Nem vonatkozik továbbá az egészségügyi szakemberekre, egészségügyi kutatókra, idősgondozással foglalkozó szakemberekre, határ menti ingázó munkavállalókra, árufuvarozást végző szállítókra, diplomatákra, nemzetközi szervezetek alkalmazottjaira, a katonai személyzetre és a humanitárius dolgozókra.

(MTI)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.