Felhívás!

Uniós jog a magas színvonalú és megfizethető egészségügyi ellátáshoz

Uniós jog a magas színvonalú és megfizethető egészségügyi ellátáshoz Külföld

Az európai kórházak továbbra is nehezen küzdenek meg a koronavírus-járvánnyal. Mindeközben az országok különböző módszerekkel próbálnak úrrá lenni a pandémián. Különösen Svédország és Spanyolország szemlélete különbözik. 

„Spanyolország különböző régióiban más-más súlyosságú a helyzet. Az ország minden részében a helyi viszonyoknak megfelelően reagálunk, nagyon tudatosan és óvatosan járunk el a nyitások kapcsán” – mondta a spanyol egészségügyi miniszter, Salvador Illa.

Adódik a kérdés, hogy az Uniónak van-e lehetősége és szüksége arra, hogy egységesítse az egészségügyi rendszereket? Erről vitatkoztak EP-képviselők Brüsszelben.

Az egészségügyi unió min változtatna?

„Az egészségügy nagyon fontos nemzeti hatáskör. Szociális ügyekért felelős miniszterként le kell szögeznem, hogy jóléti rendszerünk fontos eleme az egészségügy, de gondolnunk kell arra is, mit adhat hozzá az Európai Unió. A vakcinakérdés kezelése nagyon jó példa erre” – mondta Lena Hallengren.

Salvador Illa szerint „jobb közegészségügyi együttműködést a tagországok között a következő járvány leküzdése érdekében. Vagyis több egészségügyi befektetést az unióban, jobb közegészségügyi felkészültséget, mert a jóléti államok és az Európai Unió alapértéke a megfelelő egészségügy.”

(eurones)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.